Raději si s lidmi píši, než s nimi mluvím, říká Petra Soukupová

22. červenec 2018

„Povaha mé práce obsahuje samotu. Myslím, že to není nezbytné, ale spíš běžné. Pro mě to byla ale i volba,“ říká spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová, host sváteční Osobnosti Plus.

„Nejsem příliš společenský člověk, nežiji ale v nějaké naprosté izolaci. V běžném životě je mně vlastně příjemné pořád se nebavit s lidmi. Ale ráda si s lidmi píši. Rozmach technologií a sociálních sítí mi vyhovuje,“ dodává.

Spisovatelka, scenáristka a televizní dramaturgyně Petra Soukupová se narodila 25. 7. 1982 v České Lípě. Patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Dosud vydala pět knih pro dospělé a dvě knihy pro děti, píše také povídky.  Jako scenáristka se podílela na sitcomu Comeback (2008 - 2010) a seriálu Kosmo (2016). Je autorkou předlohy a scénáře filmu Na krátko. Za své knihy získala četná ocenění a nominace, celkem je v České republice prodáno zhruba 80 000 výtisků jejích knih, v překladech vyšly v sedmi zemích a do dalších jazyků se překládají. Má dceru a se svým partnerem, scenáristou a publicistou Tomášem Baldýnským, žije a pracuje v Praze.

Hovory v MHD  neposlouchám

Nakolik jsou sociální sítě pro Soukupovou inspirativní, je ale otázkou. „Asi částečně, to se těžko určuje. Nevím přesně, kde čerpám inspiraci. Nevím, kde se to bere. Spíš tak o světě jen přemýšlím. Myslím, že dost mě inspiruje příroda, více než lidé,“ vysvětluje moderátorce a pokračuje:

„Ani když jsem v nějaké společnosti, tak mě moc nebaví lidi poslouchat. Není to tak, že bych jela tramvají, poslouchala hovory cizích lidí a z toho si něco pro sebe brala…“

Ke vztahům je nutné přistupovat bez velkých očekávání.
Petra Soukupová

Chci klid i stres

Spisovatelka často přemýšlí o tom, jestli cesta, kterou si vybrala - ať už pracovní nebo osobní, je ta pravá. „Na druhou stranu je to v něčem zábavné nebo uspokojující, takže spíš jsem pro a spokojená. Samozřejmě jsou problematická období, kdy píši nějaké větší věci. To je stres. Ale vím, že až to skončí, tak to zase bude lepší. A pak, když je zase období, kdy nepíši, což bývá mezi jednotlivými knihami tak rok, se všechno zas uklidní a mám chuť psát dál a znovu zažívat stres. Pořád se to organicky střídá,“ uvažuje nad svou profesí a jejím rytmem.

Barboru Tachecí zajímá, jestli byly chvíle, kdy chtěla Petra Soukupová ve svém životě něco razantně změnit. „Určitě byly, teď ale nevím přesně, jaké to byly. Pracovně si myslím, že ne, tam plyne všechno hladce,“ odpovídá jí úspěšná spisovatelka.

Víc mě baví ženské postavy

„Možná, že nenávidím muže, nebo zkrátka asi o nich nemám iluze, o té jejich velké síle,“ objasňuje, proč je v jejích dílech výrazně větší prostor pro ženské hrdinky.

„Mé ženské postavy nejsou ale často také moc silné. Upřímně řečeno, asi mám nějaký problém napsat dobře muže ve středních letech. Umím malé kluky a párkrát jsem psala v kratších povídkách i staré pány. Ale muži v produktivním věku a to, co řeší, mi nějak nejde. Musím se nad sebou zamyslet a zlepšit to, abych to taky dokázala,“ říká.

Jednou za čtrnáct dní je tak akorát

O své práci dramaturgyně v nekonečném seriálu Ulice říká, že ji nedělá pouze pro peníze, ale že ji skutečně baví.

„Je ze všech prací, které dělám, tou nejlehčí. Je to pravidelný příjem a nemusím se pak starat o to, kdy vydám další knihu a kolik se jí prodá. S prodeji, které mám, bych se bez Ulice už obešla, ale vyvíjelo by to na mě nekomfortní tlak, musela bych psát víc knih a vydávat častěji. A to je daleko namáhavější. Navíc je Ulice spíš společenská práce. Přeci jen tady víc spolupracuji s lidmi. A přestože se s nimi vidím jednou za čtrnáct dní, tak to je akorát,“ uzavírá Soukupová.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.