Puč žateckých tankistů? Asi šlo o smyšlené spiknutí, za které komunisti popravili několik důstojníků

7. únor 2023

V časných ranních hodinách 18. července 1949 byli v Praze na Pankráci popraveni členové protikomunistické odbojové skupiny Praha-Žatec Josef Gonic, Vilém Sok-Sieger, Miloslav Jebavý, Bohuslav Hubálek a Karel Sabela. Až na Hubálka, který byl obchodníkem, to byli důstojníci československé armády. Státním soudem byli odsouzeni za velezradu a vyzvědačství měsíc, a to pouhý měsíc před vykonáním rozsudku.

Čtěte také

Údajně měli v plánu svrhnout komunistický režim vojenským pučem. K převratu původně mělo dojít v únoru 1949, z různých důvodů byl ale jeho termín několikrát odložen, naposledy na 8. března.

Toho dne měli podle obžaloby žatečtí tankisté, kteří se vraceli přes Prahu ze cvičení v severočeské Mladé, zaútočit na generální štáb. Jako účastníci tohoto pravděpodobně smyšleného či vyprovokovaného protistátního vojenského spiknutí bylo zatčeno 15 lidí.

Kromě pěti trestů smrti, bylo osm z nich odsouzeno k doživotnímu těžkému žaláři a dva k 25 letům vězení. Zapomenutou událost našich dějin připravil David Hertl. Na webu poslouchejte jen do 7. března 2023.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.