Českoslovenští vojáci v Londýně v letech 1942 a 1944

16. prosinec 2013

Díky legendárnímu československému vysílání z Londýna se v našem rozhlasovém archivu zachovaly unikátní záznamy z doby druhé světové války. Vedle projevů a výzev našich politiků jsou mezi nimi také reportáže a rozhovory s našimi vojáky, kteří sloužili v Anglii buď jako letci nebo v pozemních jednotkách.

Jeden z těchto záznamů má datum: 16. prosince 1944. Není to obyčejný rozhovor, ale připravená a předem nazkoušená scénka, která vychází ze skutečných událostí. Obsah vypovídá o práci naší jednotky, která v Londýně pomáhala odklízet ruiny rozbombardovaného města. Ale jak uslyšíte, k na vojáky za mořem dolehla před Vánocemi sváteční atmosféra.

I tento snímek z roku 1944 má předvánoční atmosféru. Je jasné, že mnohé informace v čase vysílání podléhaly utajení, a tak žádná z reportáží z Londýna neobsahuje jména vojáků. Po tolika letech je už s konkrétními hlasy nedokážeme spojit, a tak zřejmě zůstanou utajená dodnes. Stejné je to i v případě dalšího záběru, který je z prosince roku 1942. Československý voják, který sloužil u pozemních jednotek RAF – Královského letectva - vypráví o svém kamarádovi, který se vracel z bojového letu. Slovo „dingy“ znamená zařízení pro lokalizaci osob.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio