Průhledné a ohebné nanokondenzátory

5. prosinec 2012

Další pokrok v nanoelektronice nám umožní vývoj zajímavých přístrojů s vlastnostmi, které dnes nejsou dosažitelné.

Pracovníci dvou amerických univerzit (Severovýchodní a Riceovy) vyvinuli díky nanotechnologickému výzkumu průhledný a ohebný superkondenzátor na bázi uhlíkových nanotrubiček. Tento úspěch by mohl v budoucnosti umožnit výrobu ultratenkých a průhledných mobilů, displejů, akumulátorů a slunečních baterií.

Pokud trochu nehezky říkáme, že zmíněné přístroje budou „ultratenké“, představme si jako ilustraci tohoto pojmu list papíru. Okna bude např. možné pokrýt průhlednou fólií, která bude elektrickou energii ze slunečního záření jak vyrábět, tak ji zároveň díky zabudovaným ultratenkým a průhledným akumulátorům uchovávat.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/ZqFBE4wEJkY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Tyto smělé vize dnes už předznamenává praktický úspěch vědců, profesor Yung Joon Jung ze Severovýchodní university experimentoval s uhlíkovými nanotrubičkami a jejich tvarem. Z těchto útvarů vytvořil jakési “nanošálky”, tedy nanotrubičky s jedním uzavřeným a zaobleným koncem. V dutinách těchto nanošálků pak zkoušel přechovávat různé látky, byly to vlastně takové náplně. Pokud byl jako náplň zvolen elektrolyt, nanošálek se začal chovat jako superkondenzátor, tedy akumulátor, který uchovává energii ve formě oddělených shluků nabitých nábojů namísto obvyklé elektrochemické formy, která se používá v běžných bateriích. Při experimentu se zatím povedlo tímto kondenzátorem napájet malou svítící součástku, avšak to je jen první úspěšná demonstrace tohoto principu.

Samotná výroba nanošálků je velmi speciální, je při ní nutné nejprve jemně a cíleně naleptat hliníkové vrstvy za působení elektrického pole. Na takto vytvořené hliníkové nanodutinky se pak nanáší jednoatomární vrstva atomů uhlíku, která zde vytvoří potřebné “nanopletivo”.

Zdroj: PhysOrg

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.