Protiamerické nálady v Rusku jsou horší než za Stalina

13. březen 2015

Po roce od chvíle, kdy ruská státní média začala se zvýšenou intenzitou vysílat protizápadní propagandu, jsou protiamerické nálady v Rusku snad ještě horší než za stalinské éry, píše Washington Post.

Projevilo se to i po nedávné vraždě Borise Němcova, kdy se jen pár hodin nato začaly šířit spiklenecké teorie, že jej zabila CIA.

Rusové, nahněvaní na Západ kvůli protiruským sankcím, vyhazují západní oděvy a nosí místní v červenomodrobílých barvách ruské vlajky a místo Coca-Coly pijí ruské limonády.

Podle průzkumů má dnes negativní názor na Spojené státy 80 % obyvatel, zjistila ruská nezávislá agentura Levada.

Toto číslo se za poslední rok zdvojnásobilo a je nejvyšší od roku 1988, kdy středisko začalo názor ruské veřejnosti na Ameriku zjišťovat, upozorňuje Washington Post.

Čtěte také

Podle amerického deníku se nálady ještě zhorší, jestli se prezident Barack Obama rozhodne posílat zbraně ukrajinské armádě.

Protizápadní je i rétorika médií. Prokremelský televizní bavič Sergej Michejev například ve své talk show prohlásil, že Spojené státy „provádějí geopolitické experimenty, používají lidi jako pokusné králíky a ohrožují stabilitu i samotnou existenci lidstva na planetě“.

Moskva

Stejně se hovořilo i za Sovětského svazu, ale tehdy Rusové nedokázali potlačit lásku k americké populární hudbě nebo vášeň pro zprávy Hlasu Ameriky.

Jejich názor na Spojené státy se začal zhoršovat až v roce 1999, kdy NATO bombardovalo ruského spojence Srbsko.

Následovala válka v Iráku, rozšiřování Severoatlantické aliance a rusko-gruzínský konflikt. Protiamerické nálady se s každou touto událostí vystupňovaly, ale potom zase odezněly.

Po protivládních protestech v letech 2011 a 2012 Putin protiamerickou propagandu zostřil, ale teprve vloni po vypuknutí krize na Ukrajině ovlivnila i ty, kteří do té doby nadšeně létali do Miami a Los Angeles.

Pocity Rusů utváří i ruská státní televize, jejíž zprávy sleduje 90 % obyvatel. Jsou přesvědčeni, že jsou dlouhodobě „ponižováni“, a nemají Američany rádi, protože se prý „všude cpou“, myslí si, že jsou výjimeční, a nikoho si neváží.

Čtěte také

Podle ředitele Levady Lva Gudkova protizápadní propaganda radikálně proměnila společnost v militaristickou.

Následkem této propagandy má v Rusku potíže i americká kultura, včetně filmů, hudby a vzdělání.

Ruští politici vloni ukončili dlouholetý výměnný program středoškoláků, jenž mladým Rusům umožňoval strávit pololetí na amerických školách. V Rusku ani nevystupovalo mnoho západních umělců.

Když chce někdo pracovat pro místní pobočku nějaké západní firmy, začnou lidé zpochybňovat jeho vlastenectví.

Obětí protiamerických nálad se vloni stala i síť provozoven rychlého občerstvení McDonald‘s, kterou úřady obvinily z porušování hygienických předpisů.

Několik poboček muselo být dočasně uzavřeno, a když se směly znovu otevřít, McDonald zahájil mediální kampaň zdůrazňující vazby na místní dodavatele a vypustil zmínku o svém globálním významu.

Minulý týden jeden jeho billboard v srdci Moskvy hlásal: „Vyrobeno v Rusku pro Rusy,“ uzavírá Washington Post.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio