Protesty ve Venezuele se stupňují

Kromě Ukrajinců vyšli nedávno do ulic také obyvatelé Venezuely – naposledy o víkendu. Policie protesty rozehnala jen slzným plynem, ale předchozí střety skončily nejméně deseti mrtvými – včetně venezuelské královny krásy, 22leté Genesis Carmonové, kterou někdo střelil do hlavy.

Požadavky nespokojených obyvatel se různí od sociálních až po ekonomické – žádají snížení kriminality, zlepšení zásobování, jehož výpadky vedou k nedostatku potravin v obchodech, a v neposlední řadě i svobodu projevu, píše server americké stanice CNN. Demonstranti ze současné situace viní prezidenta Nicolase Madura, zatímco Maduro obviňuje Spojené státy ze snahy destabilizovat vládu a označuje demonstranty za fašisty.

Současné protesty jsou největší za poslední rok, kdy je Maduro ve funkci. Demonstrují studenti, ale i přední opoziční politici. V čele demonstrací stanul vůdce opozice Leopoldo Lopez, který se nakonec ocitl na seznamu hledaných osob kvůli údajnému terorismu a obvinění z vraždy. Ve čtvrtek se sám vzdal policii a zůstává ve vězení, ale státní zastupitelství od původních obvinění upustilo a Lopez je stíhán jen za údajné žhářství a spiknutí. Ve skutečnosti může jen za to, že organizoval protesty.

Utkvělá představa venezuelských představitelů, že za nepokoji stojí Spojené státy, vedly minulý týden k tomu, že ze země vypověděli tři americké diplomaty, které obvinili ze snahy svrhnout vládu. Americký prezident Barack Obama je však na podobnou rétoriku z Venezuely zvyklý. Madurův předchůdce Hugo Chávez byl rovněž posedlý představou o americkém spiknutí i o touze Američanů ho zavraždit.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio