Prosinec 1968 – boj o Josefa Smrkovského a jiné kuriozity

8. prosinec 2013

Morální i mocenský rozklad reformní garnitury pražského jara pokračuje, s tím souvisí také sílící apatie veřejnosti konfrontovaná se stále více potlačovanou svobodou slova.

Zásadní událostí prosince 1968 je tzv. boj o Josefa Smrkovského, člena předsednictva ÚV KSČ a předsedy Národního shromáždění – tehdejšího československého parlamentu, který se měl úderem Nového roku transformovat – díky federalizaci – ve Federální shromáždění.

Gustáv Husák – tehdy již jednoznačně a cíleně hrající v sovětských barvách o moc ve státě – vyslovil požadavek, aby tuto funkci vykonával Slovák. Demagogické využití národnostní otázky bylo zjevné, Smrkovský obdržel velmi výraznou podporu od veřejnosti, odborů i dalších organizací, v zásadě žádnou však od svých reformních soudruhů. Ačkoliv se nějakou dobu sílícímu tlaku bránil, podlehl mu počátkem ledna, kdy ze své funkce odstoupil a stal se předsedou Sněmovny lidu (jedné z komor Federálního shromáždění). Tím i viditelně započal jeho mocenský pád.

V širším kontextu pak pokračovalo utužování cenzury, rozklad těsně předokupační a těsně pookupační „všelidové“ jednoty; celospolečenská apatie sílila, přesto však ještě trval odpor řady statečných jednotlivců, skupin i organizací.

V pořadu uslyšíte ukázky z několika Smrkovského prosincových vystoupení včetně jeho silvestrovského rozhlasového projevu, dobové reflexe Husákových ataků proti Smrkovskému, dále pak momentky z originální diskuse mezi filmaři, pozoruhodná vystoupení z rozhlasového cyklu Tribuna náročného posluchače, jehož prosincová část byla věnována české národní povaze, a několik dalších dobových kuriozit, včetně referencí o letu Apolla 8 kolem Měsíce.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio