Projev Adolfa Hitlera

8. září 2014

V rubrice Rozhlasový archiv pořadu Zrcadlo si můžete poslechnout autentický projev německého kancléře Adolfa Hitlera. Ukázka pochází z roku 1936 z manifestace v hlavním městě Sárska - Saarbrückenu. (Hitlerův projev je k poslechu v českém překladu.)

Uvedu jen malé upozornění na údaje, které německý vůdce ve svém projevu zmiňuje. 13. leden je datum, kdy se po 15 letech francouzské vlády v Sársku konal plebiscit. To bylo na základě Versailleské smlouvy dočasně připojeno k francouzskému území. Francie "vlastnila" v minulosti region kolem řeky Sáry již několikrát, než se stal kořistí rozpínavého Pruska.

Plebiscit, který se konal v roce 1935, měl jednoznačně určit, zda si obyvatelé přejí připojení Sárska k Německu, nebo Francii. Více než 90 procent se rozhodlo pro sloučení s Německem. Od roku 1935 se tak Sársko stalo součástí Velkoněmecké říše a následovalo i její osud.

1. března 1936 Hitler vystoupil na manifestaci. Na obrovském hřišti se shromáždilo přes 100 000 lidí, kteří - jak si sami můžete poslechnout - s jásotem přivítali svého führera. Takto Hitlerův projev začínal:

A teď si všimněte jasné změny dikce i hlasitosti, s níž vůdce Třetí říše mluví. Jde o suverénní herecký výkon, postup, jak ovládnout davy lidí. Poslechněte si jej tentokrát bez překladu:

Jak jste asi sami postřehli, po skončení Hitlerova projevu účastníci manifestace skandovali: "Sieg Heil!" Sársko a většina jeho občanů se tak vydala cestou, na jejímž konci byly zmarněné životy a zničená města. Ani krásné město na řece Sáře nedopadlo jinak. Ale copak to mohli tušit?

Zvukovou podobu tohoto článku naleznete v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 23. 2. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.