Prohibice drog má víc negativ, tvrdí Vobořil. Bude to jako s alkoholem a jen se bude víc pašovat, souhlasí ředitel Frydrych

6. říjen 2023

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk vyzývá k dekriminalizaci držení drog pro vlastní potřebu a upozorňuje na fatální dopady prohibiční politiky. Jeho zpráva přichází v čase, kdy v Česku vládní KDU-ČSL kritizuje národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila z ODS kvůli jeho výroku ohledně hypotetického regulovaného trhu s kokainem. S ředitelem Národní protidrogové centrály Jakubem Frydrychem diskutují o tom, jaký postoj k návykovým látkám zaujmout.

Čtěte také

Podle Jindřicha Vobořila existuje několik rizik prohibice. „Z preventivního pohledu to nefunguje tak, jak bychom si přáli a jak jsme si představovali. Čísla nejdou získat. Můžeme se bavit o tom, že kdyby byl jiný typ regulace, zda by čísla, která rostou, byla stejná,“ navrhuje.

„Z legálních drog víme, že jsou modely, které fungují a některé epidemie se regionálně či globálně daří alespoň zastavit. V Evropě máme mnoho, většinou mladých lidí ve vězeních, ale jsou země, kde se lidé popravují za nic,“ dodává.

Regulovaný trh, nebo prohibice?

Jakub Frydrych podotýká, že zpráva vysokého komisaře OSN pro lidská práva směřovala zejména k zemím, které používají absolutní tresty a případně kriminalizují užívání drog.

„To není případ ani ČR, ani převážné většiny evropských zemí a domnívám se, že to je vyvážený přístup, kdy z užívání drog neděláme lidské právo a zároveň se snažíme, aby se poptávka snižovala spolu s opatřeními na straně nabídky. Vidím řešení v synergických intervencích všech pilířů protidrogových politik a rozhodně nepovažuji žádný z modelů za samospásný,“ vysvětluje Frydrych.

Vobořil dodává, že daná zpráva také poukazuje na fakt, že uživatelé drog, kteří mohou být závislí, by neměli být vystavováni nelegálnímu trhu a látky by měly být dostupné.

Další závislostní industrie 

Čtěte také

Podle Vobořila závislostní industrie existuje, jen je nelegální, velmi silná a o nic slabší než legální. „Záleží na tom, jak se stát rozhodne, zda si řekne, že uvěří prohibiční kontrole, anebo si řekne, že industrie raději zreguluje a dokáže je tak pod legálním dohledem lépe kontrolovat,“ tvrdí.

„Neříkám, že prohibice nemá žádná pozitiva, ale zdá se, že negativ je víc, na což upozorňoval i bývalý šéf agentury OSN,“ dodává.

„Je to obdobné jako u alkoholu a tabáku. Ve chvíli, kdy systémům spotřebních daní jejich zvyšováním měníme parametry trhu, tak narůstá pašování nelegálních produktů – u obou těchto komodit,“ říká Frydrych.

Tresty za držení marihuany

Vobořil je přesvědčený, že je nutné snížit sazbu za pěstování a prodej marihuany. „Podali jsme návrh na nějaké změny v trestním zákoníku. V Holandsku za to dostane ten člověk šest měsíců a tady je to třeba pět let,“ míní.

Čtěte také

„Nevidím přepínání trestní represe,“ tvrdí Frydrych. „Máme naprosto unikátní právní prostředí v rámci Evropy, které se týká nelegálních návykových látek, protože máme dekriminalizované držení malého množství pro vlastní potřebu i pěstování, což v Evropě mají jen tři státy.“

„Náš systém je postaven na tom, že trestné činy, které způsobují zdravotní újmu, jsou více penalizovány než jiné, například sexuální násilí,“ kritizuje Vobořil.

„Lidé, kteří dostávají nepodmíněné tresty odnětí svobody v ČR nejsou lidé, kteří by se dopouštěli bagatelních drogových deliktů, ale lidé, kteří páchají kvalifikovanou drogovou trestnou činnost,“ vysvětluje Frydrych.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.