Prof. Jan Zrzavý o evoluční biologii

22. červenec 2015

Co vlastně dnes víme o evoluční biologii? Jde o obor, který se ještě vyvíjí, nebo už bylo všechno prozkoumáno a vyzkoumáno? V jaké fázi je výzkum evoluce člověka?

Dokážou vědci určit, kolik tajemství evoluce dosud skýtá? Nakolik se liší evoluce člověka od jiných živočišných druhů? O evoluční biologii bude vědecké interview Michaela Rozsypala s profesorem Janem Zrzavým.

Prof. RNDr. Jan Zrzavý, CSc. vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1988 nastoupil jako vědecký pracovník do Entomologického ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích. V roce 1992 začal učit na Biologické fakultě tehdy nově založené Jihočeské univerzity. V roce 2004 byl jmenován profesorem, od téhož roku je rovněž prorektorem univerzity pro vědu a výzkum a také předsedou odborné komise vládní Rady pro výzkum a vývoj.

Publikuje v odborných časopisech. Kromě odborných článků též přispívá do populárně naučného přírodovědeckého časopisu Vesmír, týdeníku Respekt a píše populárně naučné knihy a učebnice v oblasti svých oborů. Je autorem či spoluautorem knih Jak se dělá evoluce (2004), Proč se lidé zabíjejí (2004) a Fylogeneze živočišné říše (2006).


Spustit audio