Proces s Františkem Přeučilem

19. březen 2014

V rozhlasovém archivu je uložen záznam ze soudního procesu s Františkem Přeučilem, českým politikem a novinářem; otcem herce Jana Přeučila. V roce 1949 byl zatčen státní bezpečností a odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu odnětí svobody.

František Přeučil by se letos dožil právě 100 let. Za první republiky byl redaktorem Živnostenských listů a funkcionářem živnostensko-obchodnické strany; za nacistické okupace se aktivně účastnil odboje.

Po 2. světové válce byl členem národně socialistické strany a od roku 1945 - 48 poslancem Národního shromáždění. V letech 1945 - 49 byl František Přeučil spolumajitelem nakladatelské společnosti PAMIR. V roce 1949 byl zatčen státní bezpečností a odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu odnětí svobody.

Archivní ukázka pochází ze soudního procesu s tzv. spikleneckým centrem v čele s Miladou Horákovou. František Přeučil tu před rozhlasovými mikrofony vypovídá o své protistátní činnosti. Uslyšíte výslech obžalovaného ze třetího dne přelíčení, 2. června 1950.

V roce 1963 byl František Přeučil podmíněně propuštěný a během Pražského jara mu byl rozsudek zcela zrušen. V roce 1990 se dočkal úplné rehabilitace.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 12.10.2007 v 18:00.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.