Proč Japonci vymírají? „Jde o problém hledání nového modelu vztahu mezi jedincem a společností,“ vysvětluje odborník

7. říjen 2016

Nabízí se otázka – proč všechna světová média přinesla v poslední době katastrofický scénář o tom, že statisticky Japonci za 1800 let vymřou?

Nejčastější odpovědí je, že třicátníci neznají sex a třicátnice raději budují kariéru. Podívali jsme se na celou problematiku podrobněji. Prohlédněte si statistiky a poslechněte si analýzu i vnímání situace samotnými Japonci.

„Ve věkové hranici 18 a 19 let se Japonsko nijak výrazněji neodlišuje od průměru Evropy. Problematický je svobodný život ve vyšších věkových kategoriích,“ uvádí Jan Sýkora zástupce ředitele Ústavu Dálného východu Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj ve věku 20 a 24 je svobodných téměř 88 % žen, ve vyšší kategorii 25 až 29 let je to 54 % svobodných Japonek. V kategorii 30 až 34 let uvádí Sýkora 26, 6 % lidí. Každá čtvrtá Japonka je tedy svobodná. „Prudce tak klesá pravděpodobnost, že budete mít dvě a více dětí, což je nutná podmínka pro to, aby se populace reprodukovala.“


Studie japonského Národního institutu pro výzkum populace a sociálního zabezpečení tvrdí, že většina Japonců ve věku 18 – 34 let, kteří nejsou v manželství, nemá ani žádného partnera. Víc než 40 procent Japonců z dané věkové kategorie pak podle průzkumů nikdy nezažilo ani pohlavní styk.

Jaké faktory ovlivňují sbližování Japonců a co by mohlo být důvodem stárnutí populace?

Sýkora v pořadu vyjmenovává několik základních faktorů, které v japonské společnosti ovlivňují přístup k budování vztahů a mají vliv i na stárnutí populace. A dává jeden příklad z vlastní praxe: „V době polední pauzy málokdy vidíte skupinku obědvajících studentů, kde by byli promíchání kluci a holky.“

Další faktor, který ovlivňuje japonskou společnost, je přelidněnost. „Když se ti dva lidé chtějí spolu intimně sblížit, tak vlastně nemají kde.“ A třetím faktorem je podle Sýkory informovanost společnosti v oblasti sexu. „Moje osobní zkušenost je taková, že zejména na základní škole si s ní učitelé nevědí rady. Poskytují obecné informace, ale nikoli ty podstatné, které se týkají intimního života a třeba i rizik, které jsou s ním spojeny.“

Jak to vidí sami Japonci

Za zhruba 1800 let prý v zemi bude poslední dítě a během jediné generace pak Japonsko vymře. Jde sice o čistě statistický výpočet ekonomů z Tóhoku, i tak ale toto tvrzení vyvolává řadu otázek. Zvlášť, když si ho dáme do souvislostí s ostatními průzkumy japonských úřadů, které tvrdí, že obyvatelstvo stárne, ubývá dětí a lidí v produktivním věku a současná mladá generace příliš nevyhledává partnerství ani sex.


Cítíme, že mít partnera je vzácné. A myslím, že proto máme potřebu to ostatním sdělovat a vlastně být zajímaví tím, že máme přítele. Existuje i taková nevyřčená touha vědět, jak to má můj kamarád, protože často a přímo se o takových věcech nemluví.Fumiko, studentka z Japonska v Česku

Odpovědi hledá v pořadu Zaostřeno redaktorka Českého rozhlasu Marie Machytková, ta se ptala na zkušenosti například dvou japonských studentek, které studují v České republice:

„Ve škole se o těchto věcech moc nemluví. Sexuální výchovu sice máme, ale o vztazích mezi muži a ženami se nebavíme. Záleží tedy hodně na tom, jak učitele v tomhle tématu zastupuje rodina. Třeba moji rodiče jsou hodně přísní. Když si sestra našla přítele, musela to tajit. A jakmile to prasklo, byl z toho doma velký problém a rodiče ji přemlouvali, aby chlapce opustila.“

Z výpovědí dívek nejde jednoznačně říci, že by mladí lidé neměli o budování vztahů nebo sbližování zájem. Spíše to působí, jako by nebyli moc zvyklí nad podobnými věcmi přemýšlet a vlastně je k tomu okolí ani nenutilo. A jakmile dospějí a začnou pracovat, je času na uvažování nad vztahy ještě méně. Alespoň si to myslí osmadvacetiletý Takahiro, který v Česku studuje bohemistiku. Japonští muži kolem třiceti až čtyřiceti lety jsou prý extrémně vytížení na to, aby si hledali partnerku.

Japonsko

Podle Takahira jsou Japonci a prý hlavně Japonky perfekcionisté, a dokud nemají dostatečně vysoké příjmy a zajištěné bydlení, do budování rodiny se příliš neženou:

„Ženy mají představu o nějaké částce za rok, ale takovou částku ve dvaceti nikdo nevydělává,“ říká.

Není to pro nás tak velké téma

„Něco takového slyším poprvé (říká s úsměvem). Ale jestli bude stárnutí populace pokračovat, nejspíš nám zánik opravdu hrozí. Asi je to tedy akutní problém a budeme muset tento vývoj zastavit. Všichni tak nějak tušíme, že tenhle problém existuje. Ale v Japonsku to nejspíš není tak velké téma, jak by se z pohledu Evropy mohlo zdát. Možná, že by se o tom v Japonsku mělo ještě víc a nahlas mluvit,“ říká studentka jménem Yuko.


Ať už vzájemné sbližování mezi Japonci komplikuje konzervativnost nebo jakási tíha zodpovědnosti a kariérní cíle, statistiky hovoří jasně. Japonsko dlouhodobě stárne. Počet lidí starších 65 let nově dosáhl rekordního maxima - tedy víc než sedmadvaceti procent - a dětí a lidí v produktivním věku ubývá.

I pro Fumiko je poslední předpověď o vymírání Japonců novinka. Přiznává ale, že může jít spíš o určitou otupělost k tématu:

„Ve zprávách jsem o podobném průzkumu slyšela, ale myslím, že povědomě jsem ho asi přešla. A to nejspíš bude problém i ostatních Japonců. Že se tyto informace opakovaně objevují, ale většina lidí k tomu přistupuje tak, že už to není nic nového a spíš vůči tomu otupěli.“

autoři: mach , bar
Spustit audio