Problém není starost o palestinské životy, ale nenávist k Židům, je přesvědčený etik Vácha

30. červenec 2024

Izraelský válečný kabinet rozhoduje o odvetném úderu na libanonské teroristické hnutí Hizballáh v reakci na jeho sobotní útok v Golanských výšinách. Válka v Gaze přitom stále není uzavřená a ozývají se obavy, zda Izrael nepáchá genocidu. „Izrael velmi dobře ví, co je to genocida. A pokud ji páchá, tak to dělá extrémně špatně,“ říká Marek Orko Vácha, kněz, etik a vysokoškolský pedagog. „Až tato bouře jednou skončí, chci být na správné straně dějin,“ dodává.

„V České televizi letos v květnu proběhla úplně nenápadná zpráva, v níž OSN konstatovalo, že počet zabitých žen a dětí jen drasticky nižší, než bylo původně uváděno, a to asi o polovinu. To je klasický případ, kdy lež oběhne celou zemi, než si pravda stihne obout boty, jak říká Mark Twain, komentuje Vácha počty palestinských obětí, jejichž čísla poskytuje hnutí Hamás.

„Izraelská armáda je armádou demokratického státu, snaží se minimalizovat počty civilních obětí a docela se jí to daří, dodává.

Čtěte také

Coby vysokoškolský pedagog a kněz přichází Vácha do kontaktu s různorodými sociálními skupinami. Sleduje projevy napětí v českém vysokoškolském prostředí i propalestinské bouře na západních univerzitách.

„Budu citovat britského novináře Douglase Murrayho, který náhle pozoroval obrovskou starost o palestinské životy. Murray říká, že v Jemenu zahynulo asi 300 000 muslimů, v syrské válce za posledních deset let asi 600 000 muslimů. Žádná podobná stávka nebo demonstrace ale nebyla. Absolutní ticho. To znamená, že teď vůbec nejde o počet zabitých Palestinců. Problém je jiný, a to je nenávist k Židům,“ domnívá se etik.

O reakce veřejnosti na svá stanoviska se Vácha nestará. „Jsem odpovědný za jediného člověka na této zemi, a to je Marek Vácha. Stojím dosti pevně za Izraelem, ale taky za svým názorem. A až tato bouře jednou skončí, chci být na správné straně dějin,“ zdůrazňuje etik a dodává: „V tomto světě se necítím bezpečně.“ 

Migrační krize

Západní společnost je podle Marka Váchy stále ve velkém zmatku ještě prohloubeném například nárůstem podpory extrémní pravice, jaký byl patrný ve volbách do Evropského parlamentu. Vnímá ale i napětí plynoucí z problematické integrace migrantů.

Čtěte také

„Když se člověk podívá, co se děje ve Švédsku nebo Německu, zjišťujeme, že ty věci nejsou úplně v pořádku,“ soudí kněz a uvádí pozitivní příklad dánské strategie pro přijímání uprchlíků.

„Musí se naučit jazyk té země, na závěr pohovoru si musí podat ruku, což muslimské ženy často odmítají, musí přijímat etický kodex a historii země, ve které chtějí žít.“

„Myslím si, že jsme zodpovědní především za Evropu. Jsme zodpovědní za Českou republiku, a pokud zde žiji, chci pomáhat všem potřebným do té míry, do jaké si to můžeme dovolit a kdy nás to samotné neohrožuje,“ doplňuje Vácha své stanovisko.

O tom, jak do migrační problematiky zasáhne klimatická krize, proč se klimatické hnutí zdiskreditovalo podporou Palestiny nebo jaká je šance na celosvětové sjednocení ve věci klimatické politiky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , kra