Pro a proti: Je vakcína proti rakovině děložního čípku účinná?

30. říjen 2015

Na rakovinu děložního čípku u nás ročně zemře asi 600 žen. To se ale dá změnit, protože už tři a půl roku se proti ní můžou zdarma nechat naočkovat děvčata mezi 13. a 14. rokem.

Neutuchají ale ani diskuze tom, jestli vakcína skutečně rozvinutí nemoci brání, a jestli nežádoucí vedlejší účinky nepřevažují nad výhodami, jak naznačuje zpráva Evropské agentury pro léčivé přípravky, která začala vakcíny přehodnocovat.

„Chybí důkazy pro tvrzení profesora Roztočila, že rakovinu způsobuje virus, proti kterému je možné očkovat,“ uvedla v pořadu Pro a proti fyzioložka profesorka Anna Strunecká.

Podle ní je tvrzení spekulace, protože nádory sice obsahují viry, ale u žádných laboratorních zvířat ani buněčných kultur se nepodařilo těmito viry růst nádorů vyvolat.

„A protože očkování probíhá velmi krátkou dobu, stále ani nevíme, jestli skutečně protilátky proti těmto virům budou proti nádorovým změnám působit,“ dodala fyzioložka.


Strunecká: „Zkušenosti s očkováním nejsou dlouhodobé, a bohužel se v zahraničí ukazuje, že některé očkované ženy onemocní častěji nádory vyvolanými jinými typy virů... To byla námitka na počátku vakcín, kdy oponenti říkali, že pokud se potlačí jedny viry, dostanou prostor viry jiné a agresivnější.“

Gynekolog profesor Aleš Roztočil je přesvědčen, že jde o účinné očkování, které nemá vedlejší účinky.


Roztočil: „Práce, které jsem měl před několika lety k dispozici, jasně potvrzovaly, že očkování chrání před vznikem karcinomu nejen děvčata, ale očkují se i chlapci, u kterých je dokázáno, že dochází ke snížené frekvenci výskytu rakoviny penisu.“

„Je to určitá ochrana před vznikem mnoha nepříjemných stavů včetně karcinomu děložního hrdla,“ tvrdí lékař.

Ten popsal, jak onemocnění vzniká. „Nákazu způsobuje virus, který pokud vnikne do buňky, tak vyvolá její maligní zvrat.“

Roztočil fyzioložčin argument o neúspěšném důkazu na laboratorních zvířatech odmítá. „Člověk je trochu specifický druh, a nelze výsledky experimentu extrapolovat na laboratorní myšky.“

„To není záležitost dvou tří let. Klinické pokusy týkající se vlivu očkování a frekvencí karcinomu děložního hrdla už jsou dlouholeté. Jsou práce, které potvrzují, že populace naočkovaná proti papillomavirům má nižší frekvenci vzniku karcinomu,“ zopakoval Aleš Roztočil.

autoři: tpa , oci
Spustit audio