Přistěhovalci v Evropě, Maďarský vzdor a zrušení povinných kvót

26. červen 2015

Po oznámení Budapešti, že na hranicích se Srbskem vybuduje čtyřmetrový plot s cílem zastavit příval uprchlíků, Maďarsko i tento týden poutalo pozornost evropských médií.

Jednostranně vypovědělo evropskou azylovou dohodu s odůvodněním, že je zaplaveno ilegálními přistěhovalci, uvedla agentura Reuters.

Zatímco italské lodě zachránily jen během pondělka a úterka 3700 uprchlíků, maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Maďarsko nebude přijímat zpět běžence, kteří z něj odešli do jiných zemí unie.

Maďarský krok ještě víc prohloubil spor, který se začátkem června rozhořel mezi Itálií a Francií poté, co Paříž začala zastavovat uprchlíky na svých jinak otevřených hranicích.

Budapešť prohlásila, že plány Evropské unie, které mají zmírnit břemeno Itálie a Řecka, nezohledňují jeho problém s běženci, kterých je v Maďarsku už kolem 60.000.

Čtěte také

Premiér Orbán prohlásil, že unijní plán, který chtěl členským zemím nařídit přijetí stanoveného počtu uprchlíků, „hraničí se šílenstvím“. Podle něj už Maďarsko vyčerpalo své možnosti.

Podle plánu Bruselu si mělo všech 28 členských zemí rozdělit 24.000 uprchlíků z Itálie a 16.000 z Řecka. Povinné kvóty však odmítla řada států, a tak unie ve čtvrtek od původního plánu ustoupila, upřesňuje britský Guardian.

Podle maďarské pravicové vlády muslimové ohrožují evropské křesťany a premiér Viktor Orbán prohlásil, že „tvář evropské civilizace už nikdy nebude stejná“

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska si členové během příštích dvou let rozdělí 40.000 běženců na dobrovolné bázi.

Unie se však především zaměří na boj proti ilegálnímu přistěhovalectví. Tusk připomněl, že loni požádalo v Evropě o azyl přes 600.000 lidí a letos to zřejmě bude ještě víc.

Agentura Reuters připomíná, že už v pondělí ministři zahraničí členských zemí schválili námořní operaci proti pašerákům ve Středozemním moři, ale velitel libyjských vzdušných sil Sakr Džaruší reagoval prohlášením, že Libye bude bombardovat každé plavidlo, které bez povolení vstoupí do jejích vod.

Evropská námořní operace se tak prozatím omezí na shromažďování informací pomocí ponorek, válečných lodí, bezpilotních letounů a vrtulníků, neboť k dalším akcím musí nejprve získat povolení OSN.

Čtěte také

Unie chtěla původně zadržovat a ničit pašerácké lodě, dokonce i v libyjských vodách, vysvětluje Reuters.

Maďarsko v prvních třech měsících letošního roku zaregistrovalo každého šestého uprchlíka v Evropské unii, což je druhé nejvyšší množství, připojuje maďarský server Hungary Today.

Potvrzují to údaje Eurostatu, podle nichž přišlo v prvním čtvrtletí do Maďarska 32.800 běženců. Většina tamějších žadatelů o azyl je z Kosova a dále z Afghánistánu a Sýrie.

Celkem v unii v prvních třech měsících roku požádalo o azyl 185.000 běženců. Většina z nich si přeje zůstat v Německu, tam jich chtělo status uprchlíka přes 73.000.

Kvůli maďarskému rozhodnutí nepřijímat další běžence už byly na srbsko-maďarských hranicích zastaveny tisíce uprchlíků, dodává srbský server In Serbia.

Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy to sdělil vedoucí stálé srbské delegace Zarko Obradovič, podle kterého nyní počet ilegálních přistěhovalců v jeho zemi přesahuje její možnosti.

Srbsko tento problém nedokáže vyřešit samo, zdůraznil Obradovič. Od začátku roku přijalo přes 30.000 běženců a v provizorních ubytovnách jim poskytlo potraviny, šaty a lékařskou pomoc.

Tito lidé do Srbska přicházejí z členských zemí unie Bulharska a Řecka přes Makedonii, upřesňuje srbský server.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio