Přichází mikropočítačový systém Raspberry Pi 3

3. březen 2016

Oproti předchozímu systému Raspberry Pi 2 Model B se jeho nástupce vyznačuje 64-bitovým procesorem o vyšší frekvenci a vestavěnou bezdrátovou konektivitou na bázi wi-fi (se standardy 802.11b/g/n) a Bluetooth 4.1. To vše za stejnou cenu 30 liber (35 dolarů).

V současnosti jsou mikrosystémy Raspberry Pi všech verzí dohromady nejpopulárnější britskou počítačovou platformou vůbec. Počtem prodaných systémů za pouhé 4 roky překonaly mnohem starší britské počítače Amstrad PCW, kterých se prodalo asi 8 milionů kusů. Nedávno také mikropočítač Raspberry Pi zavítal na Mezinárodní kosmickou stanici, kam si ho s sebou vzal britský kosmonaut Tim Peake. Výrobcem všech těchto systémů je charitativní společnost Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi 3 lze v zásadě použít buď jako malé domácí PC o rozměrech větší platební karty nebo jako tzv. vnořený systém pro řízení průmyslových aplikací, přičemž na něm mohou běžet rozmanité operační systémy jako Linux, FreeBSD nebo vnořená a minimalizovaná verze Windows 10 (IoT Core).

Motorem systému je 64-bitový čtyřjádrový procesor ARM Cortex A53 s frekvencí 1200 MHz, který má v 64-bitovém režimu asi o 50 % vyšší výpočetní výkon než 32-bitový procesor ARM Cortex-A7 s frekvencí 900 MHz, který pracoval v předchozím systému Raspberry Pi 2.

Velikost operační paměti přitom zůstává stejná, 1 GB RAM. Pokud jde o ukládání dat, k dispozici je slot pro karty typu Micro SD. Dále je k dispozici většina výstupních a vstupních portů a rozhraní, obvyklých u PC (např. 4 porty USB a Ethernetová síťová karta). Systém potřebuje příkon o velikosti jen 4 Wattů.

Díky bezdrátové konektivitě mohou tento systém využít i domácí počítačoví kutilové, jako bezdrátový řídící uzel pro součástky, senzory a přístroje v rámci chytré domácnosti. Existují také náznaky, že systémy z rodiny Raspberry Pi silně přispívají ke všeobecnému zájmu o počítačové vědy a programování.

Systém Raspberry Pi 3 je také zpětně softwarově kompatibilní s předchozími systémy 2 a 1, což znamená, že programy, napsané původně pro starší systémy, bude možné spustit i na novější verzi 3.

Zdroje: Raspberry Pi Foundation, BBC, The Verge, Geek, CNet, Hackaday, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio