Příběh o Bezejmenné stéle na Qianlinské hrobce

24. září 2010

V této reportáži, která je připravena ve spolupráci se serverem o Číně www.cinsky.cz, vás zavedeme do západočínské provincie Shaanxi, kde se severně od řeky Wei nachází známá Qianlinská hrobka, místo posledního odpočinku dvou významných vládců.

Jsou tu pochováni císař Li Zhi z dynastie Tang a císařovna Wu Zetian, jeho manželka z dynastie Zhou. Život této císařovny byl neobyčejně pestrý a po smrti jí byla vystavěna památná stéla bez jediného nápisu. V dnešní reportáži si budeme vyprávět příběh o této neobyčejné ženě i pověst, která se váže k památné Bezejmenné stéle na Qianlinských hrobkách.

Wu Zetian se narodila v r. 624 n. l. a již ve věku 14 let byla povolána do císařského paláce, aby se zde stala konkubínou starého císaře Tang Taizonga. Dívka hned od počátku projevovala svou ráznou povahu a rozhodnost. Stalo se, že císaři přivedli divokého hřebce, kterého nikdo nebyl s to zkrotit. Wu Zetian přišla k císaři a prohlásila: "Nechte mne a já ho zkrotím sama. Potřebuji k tomu jen okovaný bič a krátký meč. Kůň musí napřed dostat bičem co proto. Pokud to nepomůže, přiložím mu ke chřtánu meč." Starý císař se takovéto řeči z úst mladé dívky velice podivil. V odvážné Wu Zetian našel své zalíbení císařův syn Li Zhi, který byl o pouhé čtyři roky mladší.

Po smrti starého císaře odešla Wu Zetian, tak jak bylo zvykem, do buddhistického kláštera, aby se zde stala řádovou sestrou. Netrvalo však dlouho a byla povolána zpět do paláce. Stala se hlavní konkubínou nového císaře. Wu Zetian se ale nikdy nespokojovala s málem. Vymyslela přímo ďábelský plán, jak se stát hlavní císařovou manželkou. Uškrtila své vlastní dítě a z vraždy obvinila žárlivou císařovnu. Tu císař s ostudou vyhnal a na její místo zanedlouho nastoupila bezohledná a nelidsky cílevědomá Wu Zetian.

Ani to jí však nestačilo a postupně si na císaři vynutila právo podílet se na důležitých státnických rozhodnutích. Po císařově záhadné smrti se jí podařilo odstranit i jeho další dva nástupce, až konečně sama ve věku 67 let usedla na císařský trůn, a stala se tak první a jedinou ženou v historii, která kdy oficiálně vládla císařské Číně. Dokonce i na nějaký čas změnila jméno vládnoucí dynastie Tang na jméno dynastie Zhou. Pro udržení moci neváhala použít jakýchkoliv prostředků. Brutálně se vypořádala se všemi odpůrci, nevyjímajíc příslušníky panovnického rodu dynastie Tang. Když šlo o svrchovanou moc, dokázala se zbavit i vlastního syna.

Proti císařovně se ve městě Yangzhou v provincii Jiangsu spikli dva vysocí úředníci Xu Jingye a Luo Bingwang. Mezi lidmi se začala šířit petice napsaná formou vznešeného císařského jazyka a vyzývající k povstání. Autor se v ní vysmíval nízkému původu a nevzdělanosti císařovny Wu Zetian. Císařovna si nechala zavolat svého rádce a otázala se: "Kdo to psal?" Rádce odpověděl: "Autorem je ministr Luo Bingwang, vaše milosti." Wu Zetian na to odpověděla: "Bylo by chybou takto talentovaného pisálka jen tak nechat volně pobíhat mezi lidmi, s tím je potřeba něco udělat."

Wu Zetian okamžitě vyslala třistatisícovou armádu, která se velmi rychle se vzbouřenci vypořádala a oba ministři byli pro výstrahu popraveni. Wu Zetian oficiálně vládla na císařském trůnu 15 let, ale ve skutečnosti ovlivňovala řízení říše přes půl století.

Pro Čínu vykonala mnoho dobrého. Podporovala rozvoj zemědělství a řemesel, rozšířila přístup ke vzdělání, zajistila hospodářský rozvoj říše i politickou stabilitu. Po své smrti ve věku 82 let byla Wu Zetian pohřbena společně se svým manželem Tang Gaozongem v Qianlinské hrobce, před kterou byla umístěna známá tzv. Bezejmenná stéla.

Proč na stéle není žádný nápis, na tom se dodnes neshodnou ani odborníci. Někdo tvrdí, že je to proto, že to, čeho během svého života císařovna dosáhla, se ani slovy nedá vypovědět. Někdo zase říká, že Wu Zetian do takové míry zpřevracela tradiční hodnoty v až dosud muži řízené čínské společnosti, že se na náhrobní stéle sama neodvažovala jakkoliv komentovat svůj život. Jiní zase říkají, že si Wu Zetian s moudrostí sobě vlastní uvědomovala, že následující generace ji budou hodnotit přinejmenším nejednoznačně, a proto svou náhrobní stélu ponechala bez nápisu.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.