Předvolební kampaň se v Olomouckém kraji rozhodně nevede o kůrovci, přiznává politolog Lebeda

17. září 2020

Olomoucký kraj dnes trápí kůrovec. Když k tomu připočítáte sucho, máte tisíce hektarů zničeného lesa. Část Jesenicka tak vypadá jako holina. Včetně chráněné krajinné oblasti Jeseníky, ze které byla vytěžena až 4 procenta lesní plochy, jak tvrdí ochránci přírody. Předvolební kampaň ale na tyto problémy necílí.

Čtěte také

Podle politologa Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Tomáše Lebedy je turistický ruch jeden z velkých potenciálů Olomouckého kraje, zatím ale leží ladem. Hlavně v porovnání s jinými částmi Česka.

„Volební kampaň se v kraji ale vede o úplně jiných tématech. Turismus je na pokraji zájmů politiků,“ myslí si politolog.

Spíš tradiční kampaň

Hlavní politické subjekty ANO, ČSSD, ODS, které jsou až dosud v krajské radě, vedou podle Lebedy spíš tradiční kampaň. „Spoléhají na to, že je voliči budou volit, protože je jim jejich strana nějak blízká v celostátní politice,“ dodává.

Donedávna přitom v některých mikroregionech, jako je Jeseník nebo Šumperk, měla poměrně silnou podporu KSČM. „Postupně oslabuje, a to na úkor SPD. To je typické pro pohraniční regiony, kde jsou horší pracovní příležitosti a celkově i horší sociální situace. Není to nic překvapujícího,“ dodává Tomáš Lebeda.

Rozhledna Senová nad Šumperkem

Poslechněte si celý rozhovor Renaty Kropáčkové. Dozvíte se, proč politici vlastně mikroregiony dvakrát často nenavštěvují.

Spustit audio

Související