Předtuchy

22. prosinec 2003

Předtuchy jsou dvojího druhu. U jedněch si přejeme, aby se vyplnily, u druhých doufáme, že se jejich naplnění podaří předejít. Příkladem takové příjemné předtuchy je dnešní cesta Pavla Nedvěda do Paříže. Zpravodajské informace ze zákulisí prestižní ankety naznačují, že by se kapitán české fotbalové reprezentace a hvězda italského klubu Juventus Turín mohl dočkat zlatého míče pro nejlepšího letošního fotbalistu Evropy.

Znalci tvrdí, že organizátoři posílají pouze jednu pozvánku, a to pro vítěze. A Pavel Nedvěd je do Paříže zván. S blížícími se vánočními svátky jiné zpravodajské informace, pro změnu z prostředí mezinárodního terorismu, naznačují, že Spojeným státům hrozí útok, který se může rovnat 11. září roku 2001. Americké úřady včera vyhlásily vysoký stupeň ohrožení, protože signály, že Ládinova Al Kajda něco chystá, jsou prý dosud nejjasnější od útoků na New York a Washington.

V příštích dnech se ukáže, zda se nynější předtucha teroristických útoků rozptýlí, a ještě dnes se dozvíme, zda jednačtyřicet let po Josefu Masopustovi získá druhý český fotbalista jednu z nejprestižnějších fotbalových trofejí. Josef Masopust říká, že ať už Nedvěd letos Zlatý míč dostane či nedostane, vrchol kariéry má ještě před sebou. Příští rok povede národní tým na mistrovství Evropy a s Juventusem se bude prodírat Ligou mistrů, takže příležitosti dát o sobě vědět mu chybět nebudou. Podobně je tomu bohužel i s tou špatnou předtuchou. O teroristech také slyšíme, že jejich síla neslábne, nýbrž roste a ani oni že ještě neřekli poslední slovo. Stále ovšem hovoříme o předtuchách. Neumíme přesně říct, co zaváží při výběru držitele zlatého míče. A co je horší, nelze porozumět teroristům.

autor: iho
Spustit audio