Předseda stávkového výboru České pošty: Ani 1400 Kč měsíčně nám nikdo nepřidá. Chovanec zřejmě neví, co podepsal

19. prosinec 2016

ROZHOVOR. Protestní dvouhodinovou stávku vyhlásily na dnešní odpoledne tři menší z celkem devíti odborových svazů České pošty. Podle předsedy stávkového výboru Evžena Dvorského se ke stávce připojí více než 6200 zaměstnanců České pošty. Požadují navýšení mezd alespoň o 2500 korun měsíčně. Páteční jednání s premiérem a ministrem vnitra zaměstnance pošty neuspokojilo. Jaké jsou požadavky menších odborů?


Premiér a ministr vnitra deklarovali, že by poskytnutá částka znamenala navýšení zhruba 1200 až 1400 korun měsíčně.
V tom zápise je uvedeno, že to bude poskytnuto jednorázově jako odměna. Takže pan ministr zřejmě vůbec neví, co pan Elkán na poště vypráví, nebo čeho odbory byly svědky a co jsme podepsaly. Ten zápis byl podepsán všemi odborovými organizacemi.

Platí dnešní stávka?

Ano, určitě. Od 17:00 do 19:00 vyhlášená stávka platí.

Je něco, co by mohlo dnešní stávku zvrátit?

Rozhodně ne. Vedení pošty mělo dostatečně dlouhou dobu na to, aby reagovalo.

Jak konkrétně bude vypadat?

Zaměstnanci, kteří budou stávkovat, se nahlásí svému vedoucímu, kde oznámí tento svůj úmysl a zúčastní se stávky.

Počet byl 6200 zaměstnanců a od té doby se to změnilo, je jich ještě víc. Budeme rádi, když se přidají i další. Jde zhruba o pětinu zaměstnanců.

Budou stávkovat jen 3 odborové svazy z celkem devíti. Jak si to vysvětlit?

V podstatě zaměstnavatel nepotřeboval žádnou dohodu, zaměstnavatel toto zvýšení nabídnul sám a to zvýšení je 2,6 % v průměru. Ten, jak víme, nenabízí přesně deklarovanou částku. A ta největší (odborová organizace, pozn. red.) je placená zaměstnavatelem, takže asi nemá vůbec potřebu, aby se čehokoli zúčastnila. Takže zaměstnavatel, když jí platí… tak oni velice dobře ví proč.“

Generální ředitel České pošty Martin Elkán uvedl pro MF Dnes, že se koncem listopadu se s většinou odborů domluvili. Proč vám nestačí první návrh z vedení?

My jsme přistoupili na první návrh z vedení, kde nám bylo řečeno na první čtvrtletí pokrytí zhruba částkou 57 milionů. S tím problém není. Rozpor je až od 1. dubna, kdy dostáváme 2,6 % v průměru. A tady je velký problém, protože pan Elkán zapomněl říct, že tato částka bude poskytována zaměstnancům teprve až poté, co bude uděláno hodnocení zaměstnance. A to hodnocení znamená v kritériích České pošty jediné – 65 % dostanete, zbývajících 35 % z této částky vám přidělí vedoucí na základě toho hodnocení.

A to není motivující?

Kdyby to hodnocení fungovalo tak, jako v jiných firmách a bylo opravdu spravedlivé a nebylo podle nás subjektivní. Ale toto hodnocení není spravedlivé a zasáhne vždy tvrdě ty, kteří „nedrží basu“ a nedrží linii s vedením.


Jestliže vedoucí sedí v kanceláři a ta doručovatelka jde na svůj rajon nebo okrsek a ten řidič jede na svoji trasu, tak si nedokážu představit, co by měl hodnotit v té práci, když o mně celých 10 hodin neví. Probíhá to tak už řadu let, několikrát jsme na to upozornili, žádná změna se neuskutečnila. Evžen Dvorský k hodnocení zaměstnanců pošty

Stávkující odbory chtějí navýšení mezd o fixní částku 2500 Kč pro všechny zaměstnance do tzv. tarifu, tedy mzdy skládající se ze základní a výkonové složky, aby se vyrovnal plat celostátnímu průměru. Vedení pošty pokládá požadavek za ekonomicky nereálný. Kolik by to stálo?

Podle odhadů, který jsme měli, to bylo asi 1,2 miliardy. Ta otázka by měla směřovat zpětně na ten zápis z 24. listopadu, kde odbory, které se neúčastní, těch 6 zbývajících, souhlasí s vyplacenou částkou 300 milionů. A na tiskové konferenci pan Sobotka uvádí, že České poště dá 1,5 miliardy – ale zapomněl uvést, že o tom rozhoduje ČTÚ (Český telekomunikační úřad) a vláda na ČTÚ nemá žádný vliv a Česká pošta také ne. A jestliže tady se deklaruje v zápise, že nám bude poskytnuto 300 milionů, tak se logicky ptám, kde je těch zbývajících 1,2 miliardy?

Premiér a ministr vnitra deklarovali, že by poskytnutá částka znamenala navýšení zhruba 1200 až 1400 korun měsíčně.

V tom zápise je uvedeno, že to bude poskytnuto jednorázově jako odměna. Takže pan ministr zřejmě vůbec neví, co pan Elkán na poště vypráví, nebo čeho odbory byly svědky a co jsme podepsaly. Ten zápis byl podepsán všemi odborovými organizacemi.

Poslechněte si celé Interview Plus >>

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio