Pramen života z Velikonočního ostrova?

10. červenec 2009

Velikonoční ostrov je známý především díky obřím sochám moai. Pokud se ale bude fungovat "elixír života", zastíní slávu soch jedno antibiotikum.

V domorodém jazyce se Velikonoční ostrov jmenuje Rapa Nui. V roce 1965 zde bylo objeveno antibiotikum, které produkují půdní bakterie Streptomyces hygroscopicus a podle místa objevu dostalo jméno rapamycin. Záhy po svém objevu se začal rapamycin využívat jako imunosupresivum, které potlačuje imunitu a tím brání odvržení transplantovaného orgánu. Později se také uplatnil v terapii zhoubných nádorů. Vědci už před časem zjistili, že rapamycin inhibuje látku mTOR, která řídí buněčný růst a stárnutí. Stejný účinek má omezený příjem kalorií, který podle mnoha studií prodlužuje život.

Výzkumníci ze tří amerických laboratoří proto začali společně zjišťovat, jestli antibiotikum nemůže mít vliv na délku života pokusných hlístů a myší. Experimenty ukázaly, že jejich tušení bylo správné. Rapamycin myším prodloužil život o 28 až 38 % - což je ekvivalent 6 až 9 let lidského života. A co je zvláště důležité, fungoval i u myší, které jej začaly dostávat až ve věku 20 měsíců, který odpovídá lidským šedesátinám.

Vědci svůj objev označují za příjemné překvapení, ale předčasného jásotu se radí vyvarovat. Rapamycin totiž není nijak nevinná látka a má řadu vedlejších účinků. Cílem dalšího výzkumu proto podle článku na stránkách Science NOW bude oddělit příznivé účinky rapamycinu od těch nepříznivých. Pokud vědci uspějí, možná bychom se časem mohli dočkat skutečného "elixíru života".

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.