Pozice Evropského parlamentu posiluje

23. květen 2014

O novém složení Evropského parlamentu na příštích pět let začali včera rozhodovat voliči v zemích Evropské unie. Poslední volební místnosti se zavřou v neděli večer a teprve poté budou zveřejněny výsledky ve všech státech.

Evropští politici a především lídři velkých frakcí tvrdí, že hlasováním o novém složení europarlamentu mají voliči poprvé možnost ovlivnit výběr nového šéfa Evropské komise. Hlavní otázkou nynějších eurovoleb ale bude především míra úspěchu euroskeptických či otevřeně protievropských politických stran.

V pořadí osmé eurovolby nejspíš poznamená nízká volební účast, která se v minulosti postupně snižovala. V roce 2009 přišlo v celé EU hlasovat 43 procent voličů. Pokud lidé k eurovolbám chodí, často jejich hlasování ovlivňuje více domácí politické dění než evropské otázky, ukazují průzkumy.

Nyní má ve 28 unijních zemích možnost volit téměř 400 milionů lidí. Vybírají 751 europoslanců, v nyní končícím unijním zastupitelském sboru jich bylo 766.

Čtěte také

Evropský parlament je pozoruhodné těleso, pyšnící se několika rekordy. I se sníženým počtem 751 poslanců je největším svobodně zvoleným zákonodárným sborem na světě. A je také unikátním mnohonárodnostním parlamentem, který reprezentuje 504 milionů občanů Evropské unie.

Pro srovnání, Indie, kde volili nový parlament nedávno, má dvojnásobný počet obyvatel, jejichž zájmy však obhajuje 543 poslanců. Pozice Evropského parlamentu přitom posiluje – má dnes větší politickou moc než Evropská rada, složená z exekutivních představitelů z 28 členských států.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio