Povinná maturita z matematiky čeká až studenty, kteří nově nastoupí na střední školy podle jednotných přijímacích zkoušek, říká Kateřina Valachová

6. září 2016

Růst platů o 8 % a inkluze – to jsou dvě nejcitovanější témata ve školství na začátku letošního školního roku. Faktem je, že po dlouhých letech dostávají kantoři citelně předáno, navíc mají příslib dalšího zvyšování platů. Znamená to ale, že se kvůli tomu zvýší také kvalita výuky?

„Chtěla bych připomenout, že minulých 10 let probíhalo tak, že si předchozí vlády půjčovaly z kapes učitelů. Úkolů bylo víc a víc jak z hlediska jazykového vzdělávání, volnočasových aktivit, matematiky, ekovýchovy nebo občanského vzdělávání. Dá se říct, že jsme si toho naobjednávali celou řadu a teď bychom měli zabrat, aby podmínky pro vzdělávání našich dětí ve školách byly 100%,“ Připomíná ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

Inkluze a útěky na víceletá gymnázia


Chci zdůraznit, že co se týká společné části maturitní zkoušky a povinné matematiky, tak jsem rozhodla, že se může uplatnit poprvé po čtyřech letech právě po prvních jednotných přijímacích zkouškách, a to mi přijde fér vůči studentům, aby nastoupili do školy, u které ví, jaké jsou podmínky maturity. KATEŘINA VALACHOVÁ

Ministryně uvedla, že nemá zprávy o tom, že by byly nějaké zádrhely v souvislosti s inkluzí. Ministerstvo podle ní zpracovalo, co praxe žádala, a má mechanismy, aby řešilo všechny otázky. Také se snaží uklidnit všechny zúčastněné, že děti, které se učily do 30. června, se od 1. září dále učí a ministerstvo chce, aby měly lepší podmínky pro své potřeby – ať už se jedná o postižené nebo mimořádně nadané děti.

Co ale dělat s tím, že mnoho nadaných dětí utíká ze základních škol na víceletá gymnázia? Podle Kateřiny Valachové to nesouvisí s inkluzí, ale s tím, že řada rodičů postrádá na základních školách alternativy. Proto by bylo dobré zlepšit vzdělávání na základních školách například směrem k rozšíření počtu volitelných předmětů, aby měly děti více možností zaměření.

Společné přijímací zkoušky

Novinkou letošního školního roku jsou i státní přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky na střední školy, což se týká nejen deváťáků, ale i páťáků a sedmáků. Ministerstvo je na ně podle Kateřiny Valachové připraveno. „Budeme zdůrazňovat také to, co není ve veřejnosti příliš rozšířeno, že sice jsou jednotné přijímací zkoušky povinné, ale jsou pro ty obory, které končí maturitní zkouškou, a netýkají se těch, které jsou ukončeny talentovou zkouškou. Jednotnými přijímacími zkouškami se nezabijí další možnosti pro ředitele je rozšířit.“

Jaký dopad mělo střídání ministrů školství na resort? A dá se při tvorbě školních atlasů vyhnout politice? Poslechněte si celé Interview Plus s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD.

autoři: bum , jpr
Spustit audio