Posel dobrých zpráv

12. květen 2005

V dnešních časech je člověk vděčný za každou dobrou zprávu. Proto, když mi padl do oka novinový titulek té, o níž bude řeč, málem jsem se zaradoval. Jistě, myslím to trochu, no - možná, že přece jenom více než trochu ironicky.... Titulek zněl: "Korupce v Česku není větší než dříve, tvrdí Bublan".

Po přečtení článku pak zjištěno, že titulek byl vlastně tou nejoptimističtější částí celé informace, v níž šlo o právě vládou schválenou bilanční zprávu ministerstva vnitra, týkající se korupce.

Podle ministra vnitra Františka Bublana byl sice loni počet případů odhalené trestné činnosti nejvyšší za posledních deset, ale nesouvisí to, podle něj, se zvětšující se korumpovatelností všech, kteří se korumpovat dají, nýbrž s tím, že metody a efektivita vyšetřování, objasňování a dokazování korupčního chování se zlepšila. Podobně se vylepšila i vnímavost občanů k těmto případům a tak souběhem citlivosti veřejnosti a lepší práce policie bylo dosaženo onoho vlastně jak pěkného, tak nepěkného výsledku.

V roce 2004 přibylo oproti roku 2003 téměř 46% dokázaných trestných skutků spojených s korupcí. V číslech je to zvýšení počtu korupčních činů o 132 skutků, celkový počet přitom byl 287. Podle ministra vnitra je těžiště korupčního chování stejně jako v minulosti ve státní správě a samosprávě, přičemž nejvíce odhalených trestných činů souvisí se zadáváním veřejných zakázek.

Já vím, já vím - zní vám to nějak povědomě, že? Však právě proto to píši a proto říkám, že to s tou dobrou zprávou myslím ironicky.

Vždyť právě kvůli korupci ve státní správě a samosprávě a zejména s neprůhledným systémem, či vlastně nesystémem zadávání veřejných zakázek je Česká republika setrvale, již řadu let, kritizována různými evropskými institucemi, jakož i příslušnými nevládními organizacemi, které se problematikou korupce zabývají.

Je to pořád stejná a pořád stejně smutná píseň - tak proč se její text už léta nemění?

K lepšímu boji proti úplatkářství, říká ministr vnitra, je co nejrychleji přijmout zákon o střetu zájmů a o úpadku. Kolikrát už člověk tuhle větu slyšel a od kolika ministrů?

Podle ministra Bublana je důležitou součástí potírání korupce i osvěta, při níž chce stát spolupracovat s nevládními organizacemi typu Transparency International.

Nechce se mi věřit vlastním očím, když to čtu. Vždyť přece nevládní organizace typu Transparency International už docela dlouhou dobu přímo vnucují státu mezinárodně osvědčené způsoby potírání korupce a hlavně jejích kořenů. Myslím, že tomu typu oznámení, jaké učinil ministra vnitra se říká - "objevit Ameriku". Tohle zrovna ironicky nemyslím, neb by již bylo na čase.

No tak snad již Česko našlo svého korupčního Kryštofa Kolumba a něco se dít začne. Podle jeho slov hodlá na vzdělávání, kurzy, školení či fungování protikorupčních webových stránek ministerstvo vnitra vyčlenit asi pět milionů korun. To sice může vypadat jako úctyhodná částka, ale je to jistě nicka ve srovnání s objemem financí, které se otáčejí například v korupčních skandálech českého fotbalu. Ty, mimochodem, tvořily velkou část oněch v loňském roce objasněných korupčních skutků.

Jenže, všechna tahle dobře míněná opatření končí, troufám si říct, přesně na tom místě, kde občan narazí na byrokratické překážky, které sice zdolat musí, ale které se zdají být téměř nepřekonatelné, zdlouhavé, komplikované, frustrující, zdržující, nervující, zamotané, atd. Ledaže by člověk....

autor: Martin Schulz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.