Pořiďte si druhý mozek. Tiago Forte radí, jak si uspořádat digitální poznámky a být efektivnější

3. září 2024

Tiago Forte ve své knize Pořiďte si druhý mozek navrhuje, jak nejlépe využít digitalizace vlastních poznámek. Ať už těch, které zachycujeme na papír, na diktafon nebo do mobilu nebo na jakýkoliv další nosič. Digitální poznámky podle Forteho umožní lidem snadněji si uspořádat znalosti, postřehy nebo se lépe soustředit na vlastní cíle. „Druhý mozek je vaše soukromá kolekce znalostí, která má sloužit vzdělávání a růstu po celý život, nejen v nějaké izolované situaci,“ píše.

„Pět dnů v týdnu chodíme do práce, ale v průměru den a kousek z tohoto týdne strávíme hledáním informací, které potřebujeme k plnění úkolů. A v polovině případů se nám je ani dohledat nepodaří,“ upozorňuje v úvodu své knihy Pořiďte si druhý mozek Tiago Forte. 

Lidský mozek, který se po tisíce let nezměnil, na současnou dobu stačit nemůže. 

„Je na čase upgradovat svou paleolitickou paměť. Je na čase připustit si, že nemůžeme k uložení všeho, co víme, používat hlavu a že je třeba předat práci s pamatováním si věcí inteligentním strojům,“ navrhuje Forte. 

Zatímco dřív lidem stačil zápisník, v době internetu si každý ukládá poznámky a postřehy hned na několik míst, od papírku po zvukovou poznámku v telefonu. Forte přináší způsob, jak tyto střípky chytře spojit do jedné digitální databáze tak, aby banality nepřekryly zásadní informace, které si chce člověk uchovat.

Forte nezastírá, že půjde o moderní formu zápisníku. „Z moderního ekvivalentu takového zápisníku bychom jako společnost profitovali všichni. Vzkříšení osobního zápisníku by nám pomohlo zarazit příval informací, a posunout náš vztah k nim směrem k nadčasovému a soukromému,“ usuzuje. 

„Jakmile svoje poznámky a postřehy digitalizujeme, dají se prohledávat, uspořádávat a synchronizovat v různých zařízeních nebo bezpečně zálohovat do cloudu. Místo čmárání poznámek po náhodných útržcích papíru v naději, že je později najdeme, si můžeme kultivovat soukromý trezor znalostí a vždycky přesně vědět, kam se podívat. Takovému digitálnímu zápisníku říkám druhý mozek,“ vyzdvihuje Forte. 

Kniha Pořiďte si druhý mozek. Uspořádejte si digitální život a uvolněte místo pro svůj tvůrčí potenciál (Building a Second Brain: A Proven Method to Organize Your Digital Life and Unlock Your Creative Potential) vyšla ve Spojených státech poprvé v roce 2022 a v českém překladu Líby Mohelské ji v roce 2023 vydalo na kladatelství Jan Melvil Publishing.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio