Pomůžou kvóty pro ženy skutečně k rovnoprávnosti?

7. srpen 2014
Radiofórum

Třicet procent – to by měl být minimální podíl žen na kandidátních listinách do sněmovních a krajských voleb. Jinak by stát stranám snížil zhruba o 30 procent příspěvek na získané mandáty.

Vyplývá to z návrhu volební novely, který do připomínkového řízení poslalo ministerstvo vnitra.

Úpravu prosadil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Vláda má podle svého legislativního plánu dostat předlohu v červenci a zákon by měl platit od května 2015.

Cílem návrhu je větší zapojení žen do veřejného a politického života. Podle zprávy pro vládu je zastoupení žen v české politice dlouhodobě nízké, ČR je v současné době na 60. místě ze 144 zemí, spolu s Eritreou a Uzbekistánem.

Kvóty podle důvodové zprávy mají dobrovolně politické strany v severských zemích, Francie je má v ústavě a Belgie, Španělsko, Slovinsko a Polsko ve volební legislativě. V Polsku dokonce nemůže být přijata kandidátní listina s nedostatečným podílem žen.

Jak u nás ženy do vedení státu víc dostávat? Má podíl žen na kandidátkách stanovovat zákon, nebo si mají tato pravidla stanovit jednotlivé strany a volič ať se rozhoduje také podle jejich přístupu k ženám?

Jak to, že když tvoří ženy polovinu populace, je těch zkušených a kvalifikovaných tak málo? Je jich skutečně tak málo?

A prosadí se v politice ženy i bez kvót? Nejsou kvóty pro ženy spíš ponižující? A odváží se dnes ještě někdo tvrdit, že ženám patří místo u plotny a dětí a politika je světem mužů?

Hostem Lucie Vopálenskébyla projektová koordinátorka Fórum 50 % Veronika Šprincová.

autoři: luv , mva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.