Polský prezident Duda pobouřil vládní stranu. Na Bushův pohřeb vzal Lecha Wałęsu

9. prosinec 2018

Na čtvrteční pohřeb George Bushe staršího pozvaly americké úřady vedle polského prezidenta Andrzeje Dudy také bývalou hlavu Polska a nositele Nobelovy ceny za mír Lecha Wałęsu. Ten se s žádostí o pomoc s organizací své cesty obrátil na prezidentskou kancelář ve Varšavě.

Informuje o tom polský deník Rzeczpospolita.

Duda žádost podpořil a Wałęsa do Spojených států odletěl na státní náklady. A na polského prezidenta se vzápětí a snesla vlna kritiky z řad vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

To, že se standardní a slušné gesto proměnilo ve všeobecně probíranou skandální událost, je podle listu velmi smutná zpráva. Všichni by prý měli mít naopak radost z toho, že se Duda nehledě na hlubokou politickou rozpolcenost v zemi zachoval tak, jak se patří.

Pragmatický krok

A právě v tom leží podstata celé věci. Jsou přeci situace, v nichž je třeba i ty nejvážnější politické spory odložit stranou. Takovými případy jsou pro polské noviny třeba smrt, vážná historická událost nebo velká katastrofa.

Čtěte takéWałęsa se musí omluvit Kaczyńskému. Na facebooku o něm napsal, že může za pád letadla u Smolensku

Zakladatel hnutí Solidarita přitom do Spojených států nejel jen jako soukromá osoba, ale jako někdejší polský prezident zvolený v prvních demokratických volbách po pádu komunismu. Odcestoval tam tedy jako historická postava, nikoliv jako dnešní oponent polské vládnoucí formace.

Dudovo rozhodnutí nicméně v řadách konzervativní pravice vyvolalo pobouření. Wałęsa je přece „agent Bolek“, člověk, který neuznává současnou vládu, uráží předsedu Kaczyńského a vyzývá k vyloučení Polska z Evropské unie. A takovému člověku má Duda pomáhat?

Prezidentovi kritici zároveň nacházejí i jeho nízké motivace. Údajně si vypočítal, že mezinárodní skandál vyvolaný tím, že by polská vláda nepomohla vycestovat držiteli Nobelovy ceny, by byl větší nepříjemností, než rozčilení v řadách konzervativních spolustraníků.

Kontroverzní osobnost

Všechny tyto kritické hlasy ale podle deníku Rzeczpospolita neberou v úvahu několik jednoduchých skutečností. Zaprvé: právě prezidentská kancelář vyplácí důchod a prostředky na fungování kanceláří bývalých hlav státu.

Za druhé – Wałęsa je možná postavou kontroverzní, ale bezesporu historickou. Byl možná slabým prezidentem a jeho komentáře politických událostí po skončení jeho mandátu byly v pohledu listu často komické a místy i hulvátské. Ví se také, že v sedmdesátých letech si prošel temnějším obdobím, které vrhlo stín na řadu jeho pozdějších činů.

Podstatnější je však to, že v 80. letech byl pro miliony Poláků ikonou naděje, ikonou boje s komunismem. Tehdy také dostal Nobelovu cenu a navždy se zapsal na stránky polských dějin. Není hrdinou bez vady, ale zároveň je to jeden z nejznámějších Poláků na světě, konstatuje komentář.

A na věci nic nezmění ani ti nejzapřisáhlejší Wałęsovi kritici. Pomoc s organizací cesty vůbec neznamená, že se Duda s Wałęsou shodl. Současný prezident jen uznal, že některé záležitosti je správné vyloučit z dnešní totální polsko-polské války, píše deník Rzeczpospolita.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související