Politolog: Orbán nemá Putinovi co nabídnout. Není ten, kdo dostane Ukrajinu a Rusy k jednacímu stolu

8. červenec 2024

Viktor Orbán odjel po návštěvě Kyjeva do Moskvy, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Maďarský premiér se tak stal prvním předsedou vlády členské země Evropské unie, který navštívil ruskou metropoli od dubna 2022. „Kromě symbolické roviny jsou tady poměrně intenzivní ekonomické vztahy mezi Maďarskem a Ruskou federací,“ upozorňuje Vít Hloušek z Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních věd a proděkan Masarykovy univerzity.

Maďarsko převzalo 1. července předsednictví v Radě Evropské unie. Máme tuto jeho cestu vnímat jako soukromou iniciativu, anebo se nedá oddělit od současného unijního předsednictví?

Vít Hloušek

Orbán samozřejmě dělá všechno pro to, aby to vypadalo jako součást unijního předsednictví. Nicméně je to opravdu potřeba chápat jako maďarskou záležitost, Orbánovu záležitost.

Všichni představitelé Unie i řady členských států jednoznačně deklarovali, že s tímto nechtějí mít nic společného a že Orbán rozhodně v Moskvě nevystupuje za Evropskou unii. Možná spíš dělá trochu dojem na domácí publikum – že když je Maďarsko předsednickou zemí rady, tak Orbán dělá aktivní zahraniční politiku. Ale za Evropu nemluví.

Co mohlo být cílem této cesty? Není to jen snaha Orbána získat body hlavně mezi maďarskými voliči? Nebo je to snaha za každou cenu zanechat výraznou stopu v půlročním vedení Unie ? Dá se mluvit o mírové misi?

O mírové misi se dá mluvit v jakémsi symbolickém slova smyslu, protože Orbán neustále o míru mluví a neustále mír skloňuje. Ale že by to mělo jakékoliv reálné dopady, to se očekávat nedá, protože Orbán nemá Putinovi co nabídnout. Orbán není ten, který by dokázal dostat k jednacímu stolu Ukrajince a Rusy.

Čtěte také

Je to opravdu spíše symbolické gesto.

Je potřeba říci, že kromě symbolické roviny tady jsou poměrně intenzivní ekonomické vztahy mezi Maďarskem a Ruskou federací, ale to je věc, která se řeší pravidelně.

Do Moskvy totiž celkem často pendluje maďarský ministr zahraničích věcí Péter Szijjártó. Orbánova návštěva byla taky trošku ukázka pro Maďarsko, ukázka pro Evropu, ukázka pro svět, „podívejte se na mě, jak se snažím tu svou ideu míru realizovat, jak jsem ochoten se bavit se Zelenským i Putinem“. Je to takové self promo pro Orbána.

Závislost Maďarska

Jak moc mohla být za cestou Viktora Orbána do Moskvy i závislost Maďarska na ruské ropě a dalších surovinách?

To je něco, co samozřejmě hraje obrovskou roli. Orbán se to snaží prodávat jako své strategické vítězství, že má k dispozici stabilní dodávky. My už teď víme, že nejsou ani levnější. Rozhodně nebyly levnější v době energetické krize.

Čtěte také

Ale je pravda, že Orbánovo Maďarsko je prostě na ruské energetické koncepci závislé. Tam se nejedná pouze o ropu a plyn, ale jedná se i o fakt, že Maďaři pořád ještě stavějí svoji jadernou elektrárnu v Paksi. Ta elektrárna je ruského původu, je stavěna Ruskou federací.

To znamená, i kdyby se Orbán náhodou rozhodl, že s Ruskem nebude takový kamarád, tak mu nic jiného nezbývá, protože opravdu dostal maďarskou ekonomiku do podstatné závislosti a nedělá nic pro to, aby energetickou závislost na Ruské federaci zmenšil.

Může z Orbánovy návštěvy Moskvy něco vytěžit ruský prezident Vladimir Putin?

Vladimir Putin může maximálně říkat: „Není pravda, že celý Západ je proti mně. Podívejte se na Viktora Orbána, který upřímně touží po míru a je ochoten se mnou jednat.“

V tomto slova smyslu Orbán skutečně dělá roli jakéhosi užitečného id***a pro Putina, protože ruská diplomacie samozřejmě může poukazovat na to, že jsou tady státy připravené k jednání a proč ty ostatní to nedělají.

Jinak pro ně jsou důležitější spojenci než Orbán, jsou to například Severní Korea nebo Čína. Putin se teď orientuje na různé levičácké diktatury typu Venezuela prostě proto, že mu nikdo jiný moc nezbývá.

Patrioti pro Evropu

Za cestu Orbána chválil slovenský premiér Robert Fico, který řekl, že kdyby byl zdravý, tak by do Moskvy vyrazil společně s ním. Co to podle vás vypovídá o vznikající frakci Patrioti pro Evropu? Jaký může být jejich vliv v budoucnu?

Je potřeba říci, že Směr Roberta Fica není součástí Patriotů pro Evropu. To je docela pikantní. Samotný Ficův výrok prostě vypovídá o tom, že Fico se definitivně rozhodl, že se pokusí na Slovensku v nějakých lokálních podmínkách jít přesně Orbánovskou cestou. Bude prostě kopírovat to, co dělal Viktor Orbán od roku 2010 v Maďarsku.

Když se vrátíme k Patriotům pro Evropu, to je velmi specifická frakce, kdy se nedá říct, že by úplně všechny strany, které do ní míří, byly proruské.

Čtěte také

Ale některé jednoznačně proruské jsou. Asi nejlepší příklad jsou rakouští Svobodní, kteří na Rusko mají i ekonomické kontakty, měli i historické kontakty a kteří vlastně taky plní roli Putinových užitečných id***ů.

A v této souvislosti je samozřejmě otázka, jakým způsobem bude frakce fungovat. Ona naštěstí nebude mít v Evropském parlamentu příliš velký vliv, byť by se k ní nakonec třeba přidala i Marine Le Pen se svým Národním sdružením a byť by dosáhla skoro 90 mandátu podle kalkulací, co by se mohlo stát, kdyby přešel (italský politik a lídr strany Liga Severu Matteo) Salvini, který se taky definitivně nerozhodl.

Každopádně tato frakce bude na okraji evropského parlamentního spektra, nemůže počítat s nějakými funkcemi a nemůže počítat s tím, že by ovlivňovala unijní politiku.

autoři: Ondřej Látal , job
Spustit audio

Související