Politolog Ondřej Ditrych o terorismu

15. červenec 2015

Koncem června došlo ke třem teroristickým útokům v jeden na den na třech různých kontinentech. V minulém týdnu jsme si připomněli 10 let od atentátů v Londýně. Zprávy o teroristických akcích spojených s tzv. Islámským státem nebo nigerijské skupiny Boko Haram pravidelně zaplňují světová média.

Podle červnových údajů amerického ministerstvo zahraničí vyplývajících z výzkumu Národního konsorcia pro studium terorismu a reakci na něj se počet obětí teroristických útoků v loňském roce oproti předchozímu roku skoro zdvojnásobil. Zemřelo zhruba 33 000 lidí. Počet útoků také stoupl. Zhruba o třetinu - na 13 500.

Máme se bát? Je svět kolem nás nebezpečnější, nebo se jedná o zkreslenou mediální realitu? Máme si zvyknout na to, že budeme stále častěji sledovat zprávy týkající se teroristických útoků? Budou nám tyto činy stále blíže? Jak se nárůst terorismu projeví v evropské debatě o uprchlících? Lze to vůbec spojovat? Jak jde proti terorismu bojovat a jak ho porazit?

Nejen na tyto otázky se bude Michael Rozsypal ptát politologa z FSV UK a Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Ditrycha.

PhDr. Ondřej Ditrych, MPhil. Ph.D., je odborným asistentem na Institutu politologických studií, koordinátorem jeho výzkumného centra Deutsch Security Square a výzkumným pracovníkem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze, kde vede projekt Globální prohibiční režimy. Vystudoval mezinárodní vztahy na University of Cambridge (MPhil.) a na Fakultě sociálních věd UK (Ph.D.), kde dříve absolvoval magisterské studium politologie (jeho diplomová práce Náhorní Karabach: Etnopolitika a geopolitika konfliktu byla oceněna Bolzanovou cenou rektora UK).
V minulosti působil jako výzkumný pracovník na Belfer Center, Harvard University (díky Fulbrightovu stipendiu), hostující výzkumník na CERI, Sciences Po v Paříži a a Stiftung Wissenschaft und Politik v Berlíně, jako přidružený výzkumný pracovník při European Union Institute for Security Studies (EUISS) a analytik v NATO SHAPE. Přednáší také na Diplomatické akademii MZV ČR a je externím poradcem ministra zahraničních věcí ČR. Mezi oblasti jeho výzkumného zájmu patří transatlantické vztahy, terorismus a globální bezpečnostní asambláže. Jeho poslední kniha, Tracing the Discourses of Terrorism: Identity, Genealogy and State, byla vydána v nakladatelství Palgrave Macmillan (2014).

Spustit audio