Podpisy v Aténách

17. duben 2003

Smlouvu o přistoupení k Evropské unii včera za Českou republiku podepsali jak premiér Vladimír Špidla, tak i prezident Václav Klaus. Jedná se o nejvyšší ústavní činitele, ale také o politiky, kteří se netají rozdílným pohledem na některé okolnosti evropské integrace.

Václav Klaus říká, že náš vstup do EU je sňatkem nikoli z lásky, ale z rozumu. Svými výhradami k fungování Unie si vysloužil pověst euroskeptika, přičemž sám se považuje za eurorealistu. Vladimír Špidla je naopak eurooptimistou, přínos integrace nespatřuje pouze v odstraňování ekonomických bariér a vidí důvody i pro hlubokou integraci politickou. Projekt Evropské unie je v něčem definován jasně, v něčem je pak otevřený. Je tedy dobré, že včera v Aténách historický dokument podepsali oba. Symbolicky je tím řečeno, že otázka nestojí, zda v Evropské unii máme být. Jde pouze o to, proč v ní máme být. Pragmatik bere na vědomí, že vstup do EU je nabídkou, kterou nelze odmítnout, neboť zůstat mimo by bylo ekonomicky sebevražedné. Pro stoupence evropanství by pak neúčast v Unii představovala obrovskou škodu politickou, kulturní i civilizační.

Jisté je, že o tom, jak má EU ku prospěchu lidí žijících v Evropě v budoucnosti fungovat, můžeme diskutovat pouze v jejím rámci, jako její členové. Na tom se shodnou liberál se socialistou, protože to říká selský rozum. Vstup do EU není pouze zájmem v Česku žijících Evropanů, ale i českým národním zájmem, protože jen v EU lze národní zájmy úspěšně hájit. Jakmile se jako členové EU budeme podílet na prosperitě Evropy, může ovšem být v budoucnu překvapivě problémem zjistit, co je vlastně tím národním zájmem hodným speciální obrany, když už tím zájmem nebudou plné ledničky. Snad něco vymyslíme, abychom to ubránili.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.