Podmořské sopky Antarktidy

12. červenec 2011
Monitor

Chladné moře u Jižních Sandwichových ostrovů ukrývalo řetězec dvanácti dosud neznámých sopek.

Nové antarktické sopky objevili vědci z British Antarctic Survey, kteří z paluby výzkumného plavidla RRS James Clark Ross mapovali mořské dno. U Jižních Sandwichových ostrovů narazili na 12 podmořských sopek, které tvoří pás mezi 56 a 60 rovnoběžkou.

Vulkány některých sopek se již zhroutily a vytvořily krátery o průměru pět kilometrů. Celkem sedm sopek je však stále aktivních a jejich až tři kilometry vysoké vulkány tvoří malé ostrůvky vystupující z mořského dna.

Objev nového řetězce antarktických sopek je významný pro pochopení toho, co se stane při kolapsu nebo erupci podmořských sopek, které mohou vyvolat vznik tsunami. Ani biologové zde nepřijdou zkrátka, protože podmořská krajina, jejíž vody zahřívá sopečná aktivita, je bohatě obydlena různými druhy unikátních živočichů.

Zdroj: British Antarctic Survey

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.