Podezřele klidná černá díra

12. březen 2013

Černá díra v jádru naší Galaxie nebyla vždy tak tichá a klidná, jak se zdá být dnes. V minulosti pohltila jinou, menší černou díru.

Existenci objektů s takovou hmotností, že ani světlo nemá šanci z jejich spárů uniknout, předpověděla Einsteinova teorie relativity. Dnes vědci věří, že se černé díry nachází také v centrech většiny galaxií, výjimkou není ani ta naše. Těleso, jehož hmotnost a rozměry prozrazují, že se jedná o černou díru, leží ve směru souhvězdí střelce a od sluneční soustavy je dělí vzdálenost celých 26 tisíc světelných let.

Bubliny družice FERMI
V mozaice našich znalostí o černé díře v centru naší Galaxie přesto zůstávají bílá místa. Vědci zatím nedovedou vysvětlit objev družice FERMI z roku 2010, že ze středu naší Galaxie vychází dvě bubliny obřích rozměrů, které vyzařují záření gama. Kdyby lidské oči uměly takové záření zpracovat, zabíraly by bubliny podstatnou část noční oblohy. Bublinová hádanka je ale do jisté míry i nápovědou, svědčí totiž o tom, že jádro naší Galaxie bylo v minulosti aktivnější než dnes.

Bubliny si svou velikostí nezadají s rozměry naší Galaxie

Hvězdný nepořádek
Snímky z FERMI ale nejsou jediným argumentem připomínajícím zašlou činnost v okolí obřího temného žrouta okolní hmoty. V těsné blízkosti, pouhé tři světelné roky od černé díry, lze najít mladé horké hvězdy. Tři největší hvězdokupy z celé Galaxie obíhají o něco dál, ale pořád na dosah nenasytné tlamy. Jejich členové se ale zdají být v nejlepším pořádku, na tomto místě před několika miliony let vznikly. Zato starší hvězdy se v centu Galaxie vyskytují zřídka, což naprosto nesouhlasí s předpověďmi na základě teoretických modelů.

Klid po bouři
V současné době se v centru Galaxie žádná překotná tvorba hvězd nekoná, proto se vědci ptají, co mohlo rozsáhlou tvorbu hvězd před kosmicky nedávnou dobou vyvolat. Jedna z navržených teorií hovoří o splynutí dvou černých děr, toto kosmické drama mohlo začít zhruba před 13 miliardami let. Tehdy se zkřížily dráhy naší a jiné menší satelitní galaxie, v jejímž středu sídlila druhá zúčastněná černá díra, která ale na rozdíl od té naší měla podstatně menší hmotnost.

Pohled do středu naší Galaxie očima družice Chandra

Gravitační námluvy
Naše Galaxie svou malou sousedku spolkla a černá díra z jejího středu postupně po spirále sestupovala vstříc své velké sestře. Následné námluvy dvou černých děr před jejich konečným splynutím vysvětlují všechny zmíněné pozorované jevy. Velké sousto potravy pro černou díru mohlo dát vzniknout tajemným bublinám. Tance dvou přibližujících se černých děr mohly vymrštit starší hvězdy, které žily v okolí černé díry, velkými rychlostmi pryč. V oblacích plynu a prachu, které gravitační vliv černých děr stlačil do vysokých hustot, se narodily nové hvězdy. Nedá se vyloučit ani možnost, že se podobný scénář v dějinách Galaxie opakoval vícekrát.

Hyperrychlí svědci
Ve prospěch této teorie by svědčilo, kdyby se podařilo najít větší množství takzvaně hyperrychlých hvězd opouštějících vysokou rychlostí Galaxii. Podle odhadů autorů teorie jich mohlo být vyvrženo zhruba 1000. Několik takových hvězd vědci v posledních letech objevili, zatím ale nestihli prohledat celou oblohu. V opačném případě budou muset vědci hledat jiné vysvětlení.

autor: Ludmila Divišová
Spustit audio