Plusy a mínusy

3. červenec 2003

Nejsou tak dávno doby, kdy přítomnost vojenské posádky ve městě vnímala většina občanů jako problém. Podepisovaly se petice proti hluku startujících letadel nebo hluku, který tropili vojáci vracející se z vycházky posilněni alkoholem. "S vojákama netančím", slýchali často mladí muži v uniformě, když v cizím městě zavítali na zábavu. Když ale včera ministr Kostelka starostovi Tábora oznámil, že se v jeho městě do budoucna nepočítá s velitelstvím armády, že pravděpodobně odejde prapor rychlého nasazení a že zřejmě zanikne i zdejší vojenská posádka, místo nadšení zavládlo zděšení. Přítomnost vojáků totiž znamená také pracovní příležitosti a zájem investorů.

Starosta Tábora označil odchod armády z města za horší katastrofu, než jakou byly loňské povodně, a věří, že rozhodnutí ministra zvrátí vláda a poslanci, už s ohledem na vojenskou tradici města historicky svázaného s husity.

Že má každá mince rub a líc a každé řešení vedle kladů také zápory, si včera uvědomili i policisté a hasiči. Sněmovna schválila zákon, který jim přinese o třetinu vyšší platy, pracovní dobu stanoví na třicet sedm a půl hodiny týdně a zajistí šestitýdenní dovolenou. Vedle výhod ovšem nový zákon ukládá příslušníkům bezpečnostních sborů i povinnost odpracovat ročně zdarma tři sta hodin přesčasů a další jim mohou být nařízeny ve veřejném zájmu. Policista či hasič pak bude propuštěn již při podezření ze spáchání trestného činu. V přísném nároku na bezúhonnost spatřují policejní odbory popření presumpce neviny a neplacené přesčasy mají odbory hasičů za zvůli. Jsou zaskočeni, že za více peněz se po nich bude chtít více muziky. Navíc bez falešných tónů.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.