Petr Schwarz: Události týdne

11. leden 2014

Prezident Miloš Zeman na sklonku týdne oznámil, že příští pátek, pouhých 83 dní od voleb, jmenuje nového premiéra, čímž po necelém roce ve funkci překonal další český rekord, ještě žádnému prezidentovi netrvalo vybírání premiéra tak dlouho.

Budoucí premiér Sobotka přitom už na začátku týdne podepsal koaliční dohodu svých sociálních demokratů s Babišovým ANO a křesťanskými demokraty, takže i teoreticky padly veškeré pochybnosti, že by snad se konečně nemohla ujmout vláda vzniklá z vůle občanů při volbách, a ne jako ta současná z vůle prezidenta. Ministr vnitra v demisi Pecina pokračoval ve svých šachách s policejními prezidenty, které jsme z jeho vůle měli chvíli dva, aby tento týden po odvolání Červíčka z funkce zbyl zase jen jeden Lessy, tedy aspoň dočasně, protože Červíček se hodlá bránit a mezitím se už chystá, že by mohl přijít na řadu i někdo třetí, třeba Lessymu blízký Osvald, což akceschopnosti a důvěryhodnosti ochránců zákona moc neprospívá.

Ale církev také měla už dva či dokonce tři papeže, jenže to bylo v 15. století a situaci pak kardinálové řešili na pro Čechy mimořádně proslulém koncilu v Kostnici, kde byl nakonec upálen Mistr Jan Hus, takže nás může aspoň těšit, že v našem století se v Evropě už aspoň fyzicky neupaluje. I ta budoucí vláda má ale své mouchy, nejvíc v osobě Andreje Babiše, který si zřejmě není stále jist, zda v politice zastupuje své hnutí ANO, nebo své impérium Agrofert, a na koaliční tiskovce bránil svého kandidáta na post ministra životního prostředí, jehož postoje zpochybňují ekologové, právě propagací ekologických aktivit své firmy. Budoucí premiér Sobotka pak odvolal schůzku s prezidentem kvůli nachlazení, takže se ukázalo, že chlapská rýmička řádí i u politických alfa-samců.

V Afghánistánu zdrželi osmiletou sebevražednou atentátnici, kterou do akce zřejmě poslal její bratr a vysvětlil jí, že když se odpálí, nic se jí nestane. V sousedním Pákistánu pak patnáctiletý chlapec hrdinsky zahynul, když vlastním tělem zadržel jiného sebevražedného atentátníka, který se právě chystal vyhodit do vzduchu chlapcovu školu i s dvěma tisíci žáků. V severní Koreji oslavili narozeniny dědičného vládce Kima a vypsali volby, ve kterých budou občané moci po komunistickém způsobu demokraticky volit z jednoho kandidáta. Kimovi přijela pogratulovat, zahrát basket a zazpívat písničku bývalá superhvězda amerického profesionálního basketbalu Rodman, který tak zase dokázal, že výjimečnost ve sportu ještě vždy neznamená, že by ten daný člověk také měl mozek.

Zatímco v Česku byla zima zatím tak teplá, že se začaly probouzet do jara stromy, včely i klíšťata, USA sevřela taková arktická zima, že bylo pod nulou na Floridě či na Havaji a zamrzly Niagarské vodopády. Zato tamější politickou scénu rozehřál skandál, když se ukázalo, že spolupracovníci populárního newjerseyského republikánského guvernéra a avizovaného kandidáta na prezidenta Christieho úmyslně způsobili několikadenní katastrofální dopravní zácpu na důležitém mostě, aby se tak pomstili šéfovu politickému konkurentovi, v jehož obvodě most ležel, za to, že Christieho nepodpořil v kampani za znovuzvolení.

Další skandál hýbe New Yorkem, kde půjdou před soud desítky policistů a záchranářů, kteří podváděli se sociálními dávkami. A v dalším americkém státě Colorado došly pouhých devět dní poté, co se v licencovaných obchodech mohla začít prodávat k rekreačním účelům marihuana zásoby, a některé musely zavřít. Poněkud neplánovaně se ocitly drogy i v několika berlínských supermarketech řetězce Aldi Nord, mezi banány se tam našly balíčky s celkem 140 kilogramy kokainu, což ukazuje, že i narkomafie se můžou seknout s doručováním zásilek na správné místo. Co nejméně omylů přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu kromě lumpů Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio