Petr Schwarz: Události týdne

22. červen 2013

V Česku bylo velké vedro a dusno a také dorazily silné bouřky. Kauza Nagyová přinesla výsledky – vzrostl zájem o šifrovací telefony a místnosti zabezpečené proti odposlechům, Tomáš Hrdlička si procvičil sarkasmy na malé ploše esemesek a také odstoupil premiér Nečas.

Hlavní město Praha si zvolilo nového primátora, trochu novou radu a hned začalo řešit finanční problémy. Navrhlo nový zákon, který by umožnil zdanit prostituci a regulovat veřejné domy neboli bordely. V Německu takový zákon už mají a díky němu cena za tyto služby poklesla a místní už se tolik nevěnují sexuální turistice, protože k nim naopak míří sexuální turisté z celého světa, hlavně z Asie, takže by tento zákon i u nás mohl pomoci cestovnímu ruchu a navíc by náš stát mohl ukázat, jestli dokáže obstát aspoň jako pasák, když už se mu kmotři i menší grázlíci smějí a mnoho ostatních občanů ho už teď nazývá velkým bordelem, přičemž víc jak polovina mladých lidí si myslí, že u nás už bude jenom hůř.

Příslušný zákon musí ale projednat sněmovna a ta zatím ani neví, jestli se má rozpustit nebo ne. Předsedkyně sněmovny Němcová se rozhodla postupovat konstruktivně a nabídla se za premiérku, jenže jmenování nového předsedy nebo předsedkyně vlády je výhradně na prezidentovi Miloši Zemanovi, takže všichni můžeme jen doufat, že zrovna nebude mít virózu. Česko přitom mezitím postihla opravdu veliká ztráta, zemřel Filip Topol, který na rozdíl od premiérů je nenahraditelný.

Nejvyšší představitelé nejvyspělejších zemí světa, takzvané G8, se na svém summitu dohodli, že hlavním úkolem dneška je přinutit velké firmy, aby platily daně doma a neplatily je v daňových rájích, kde skoro žádné daně opravdu neplatí, což se u nás nazývá daňová optimalizace, a považuje se to za normální a chytré, protože to dělají skoro všichni, což jsme ovšem o trafikách pro politiky mohli slyšet rovněž. V Itálii to za tak normální nepovažují, a tak slavné návrhářské duo Dolce&Gabbana poslal soud kvůli útěku do daňového ráje místo do ráje do kriminálu.

Podivuhodné metody, jak posílit skomírající ekonomiku posílením turistiky zkouší i egyptský islamistický prezident Mursí a jmenoval guvernérem Luxoru jiného islamistu, jenž zakládal skupinu, která v tomto městě v tisíce let starém chrámu bohyně Hatšepsut před nemnohými lety samopaly a mačetami povraždila desítky především západních návštěvníků. Místní však Mursího úsilí nechápou a proti novému guvernérovi se bouří, stejně jako se bouří Brazilci, které ale rozzuřilo hlavně zdražení jízdenek a také to, že Brazílie bude pořádat fotbalový šampionát a to stojí hodně peněz, o kterých si protestující myslí, že by šly využít mnohem lépe, i když právě fotbal je v Brazílii vskutku národním sportem.

Modlitba k památce Jana Pavla II. podle vatikánské komise uzdravila vážně nemocnou kostarickou ženu, což bylo uznáno za už druhý s bývalým papežem spojený zázrak, a to znamená, že Jan Pavel II. se už brzy může stát svatým. Japonští vědci by od příštího roku měli dostat povolení používat unikátní metodu pěstování lidských orgánů určených k transplantaci v tělech prasat. Ať tato metoda pomůže uzdravování, ale kolem nás ať jsou lidé, kteří se jako zvířata nechovají, a naše modlitby jsou vyslyšeny, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio