Petr Schwarz: Týden očima Petra Schwarze

21. září 2013

Česká republika se v novém žebříčku zemí podle míry ekonomické svobody ocitla na pozoruhodném 52. místě, kde dělá společnost Botswaně. Vzorem nám nyní může být třeba Albánie nebo Rwanda.

K Slovensku už můžeme jen vzhlížet, i když tam ta svoboda občas nabývá podivných tvarů, jako tento týden, kdy vláda předložila parlamentu návrh na odkup balíku akcií Slovenského plynárenského průmyslu a při studiu příslušného materiálu opozice zjistila, že byl zčásti připraven na počítači firmy přímo napojené na prodávajícího, což, pravda, zvýšilo její pochyby o výhodnosti obchodu. Koaliční a opoziční poslanci se pak přímo v parlamentu profackovali jako na bujné podtatranské zábavě.

V Česku si zařádili horníci na Ostravsku při své největší protestní akci za poslední léta, kdy jich nakonec několik desítek vpadlo do sídla vedení OKD. Přišli však pozdě, jelikož vedení se už před nedávnem přesunulo jinam a zavření dolu Paskov akce stejně nezabránila. Důl nechce zachraňovat ani vláda, která by na to koneckonců těžko hledala peníze. Už takhle oznámil ministr financí Fischer, že státní dluh v rozpočtu na příští rok ještě naroste.

Ministr dopravy a kandidát SPOZ Žák chce pokladně pomoci ještě od nějakých peněz, tak přišel s nápadem, že vlaky mimo špičku by jezdily zadarmo, čímž nadchnul především bezdomovce. Ministerstvo zdravotnictví zase rozhodlo, že každý lékař bude povinen testovat pacienta, jestli mu příliš nechutná alkohol, což ale asi stejně neohrozí možná jediné české vedení v mezinárodních žebříčcích, a to v žebříčku evropské spotřeby alkoholu. V Prostějově na to hbitě reagovali novým světovým rekordem v přiťukávání kořalkou.

Prezident Miloš Zeman se z průzkumu dozvěděl, že ho většina Čechů považuje za lepšího prezidenta, než byl Klaus, a vypravil se na svou první návštěvu Bruselu. Tam na setkání s šéfem Evropského parlamentu Schulzem lobboval proti nové směrnici, která má zakázat některé druhy cigaret, aby si pak dle svých slov jel do hotelu dát cigárko v radosti, jak pomohl zaměstnanosti v Kutné Hoře a vítězství zdravého rozumu. Václav Klaus vyšel na veřejnost předvolebně podpořit blok „Hlavu vzhůru!“.

TOP 09 vyrazila z kandidátky svého zlínského kandidáta, který lhal voličům, že když nebudou kroužkovat a nejlépe jeho, hlas jim propadne, a také topka stejně jako ODS oznámila, že nebudou po volbách koaličnit s Babišem, protože je to prý agent StB. Babiš ale oznámil, že žádný agent nebyl a všechno bylo jinak, a zažaloval Kalouska pro pomluvu. Také oznámil, že je blbec ten, kdo nemění názory, a proto on je mění. A že tedy jeho hnutí ANO už není, jak říkal, pravicové, ale je středové, a klidně půjde do koalice s těmi, o kterých ještě nedávnou říkal, že s nimi do koalice nepůjde.

Další stoupající hvězda českého populismu Okamura opět oznámil, že Romové by měli mít svůj stát, jen neupřesnil, jestli by jim pro to chtěl poskytnout Moravu nebo některý z japonských ostrovů.

Syrský diktátor Asad předal Rusům důkazy, podle kterých prý známý chemický útok nemá na svědomí on, ale opozice, a také přiznal, že chemický arzenál sice vlastní, ale za pouhou miliardu dolarů ho zlikviduje. Rusko vyslalo vojáky do Arktidy a v Barentsově moři speciální jednotka zaútočila na několik Greenpeacáků, kteří se připoutali k vrtné věži.

Ruští námořníci museli hasit požár způsobený svařováním na opravované jaderné ponorce, ale trochu se to protáhlo, protože hasicí přístroje byly prázdné. Dopadli ale lépe než tři slovenští svářeči, kteří takto ve Švýcarsku zapálili autosalon, autoservis a k tomu dvě stovky aut. Problémy měli i ruští kosmonauti, kteří se vraceli na lodi Sojuz z Vesmíru a vysadili jim přístroje, takže na zem se trefovali trochu poslepu. Do vesmíru se naopak už na třetí pokus podařilo odletět nové japonské raketě Ypsilon.

Pražský dopravní podnik opět rozvířil debatu o tom, jestli by z posledních vagonů metra měla být seznamka a náhodou to opět připadlo na dobu, kdy byly zveřejněny jeho velké průšvihy, v tomto případě že vyhodil z okna svým šlendriánem několik miliard. Takže se můžeme jen obávat, k čemu by při této taktice mohly vozy nakonec sloužit. Ať dokážeme rozeznat pravdu od lži, politika od obchodníka s teplou vodou a dobro od zla přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.