Petr Janyška: Odpovědnost vládní koalice za věci příští

22. říjen 2024

Vláda premiéra Fialy má ohromnou zodpovědnost za to, jak bude vypadat země v příštích letech. Ve veřejnosti a v médiích se už uchytila představa, že nadcházející volby prohraje. To by nemusela být žádná tragédie – strany jednou vyhrávají, jednou prohrávají. V našem kontextu by to ale znamenalo pohromu. Proč?

Protože jedinou alternativou k této vládě je hnutí miliardáře Babiše a demagogická, populistická SPD. Jinou variantu nemáme, chybí nám silná slušná levicová opozice. Piráti čerstvě odsunutí od vlády budou potřebovat nějaký čas, než budou vnímáni jako věrohodná opozice.

Čtěte také

Všechny nás čekají obtížné časy. Válka na Ukrajině zřejmě jen tak neskončí, přijdou velké změny ve světě včetně klimatu a migrace lidí. A v tomto kontextu je životně důležité, aby jim česká společnost čelila jednotná, zklidněná, aby tu byla shoda na základních principech a vědělo se, kam směřujeme.

Prvořadým úkolem Fialovy vlády by mělo být na takovém konsensu pracovat. Nikdo jiný to neudělá, dnešní opozice konsenzus rozhodně nezajistí.

Koalice žije v bublině

Vládní koalice by neměla zapomínat, že lidé ji volili často ne z nadšení pro tváře ODS a jejích pravicových manter, ale jako hlas proti Babišovi, ne nutně speciálně pro Fialu.

Čtěte také

Skutečnost je ale bohužel jiná. Vláda a její parlamentní většina se chová, jako by ji zajímal jen klasický pravicový, dávno překonaný program – a po nás potopa.

Ano, jejím velkým plus je jasná podpora Ukrajiny a ukrajinským běžencům i zvládnuté povodně. Její popularita ovšem klesá a od lidí z vládního okolí je přitom slyšet, že politici koalice jsou bytostně přesvědčeni, že to dělají dobře a že příští volby vyhrají. Žijí v jakési uzavřené sebepochvalné bublině.

Neproduktivní mantry konzervativismu

Vládní koalice v minulosti zbytečně otevřela dveře výrazně konzervativním, protievropským tvářím a názorům – tím si ale oddaluje část moderního, mladého a liberálního voličstva. Zároveň tím ale nikoho nezíská, v tom ji jako kovaříčka přebíjí kováři národovecké opozice.

Čtěte také

Místo toho, aby rychle odhlasovala záležitosti, které jsou ve většině Evropy už běžné, a pro mladou generaci samozřejmé, jako je manželství pro všechny nebo úmluva o potírání násilí na ženách, nechala tyto kauzy dlouho bobtnat v umělý problém a nafouknout do letitých konfliktů.

Nahrála tím ovšem jen jiným, kovanějším stoupencům neměnnosti pořádků. 

Vláda by měla v zájmu sociálního klidu urgentně projevit sociální vnímavost – a ne jít na ruku miliardářům, třeba udržováním nízkých daní. Jestliže zrušila bývalý systém navyšování důchodů, nemůže se divit, že mnoha voličům se zalíbí sliby babišovské opozice.

Jiným velmi palčivým problémem je drahé, nedostupné bydlení. Kdo by přišel s vůlí ho řešit, má zaručenou popularitu.

Petr Janyška

Návrh zákona připravili především Piráti, sotva ale byli z vlády vyloučeni, už je slyšet, že s ním má problém ODS a chce ho tzv. přepsat. Přičemž na možnost slušně bydlet čeká už kolik let spousta lidí.

Tímto způsobem má ovšem vládní sestava jistotu, že příští volby vyhraje miliardář, a to spolu s nacionálním demagogem. A že se tahle země může vydat tam, kde už je Maďarsko a Slovensko.

A to přitom pětikoalice ve svých začátcích slibovala tzv. deagrofertizaci země. Kam ji posunula? Nikam.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio