Petr Holub: Vstanou noví řemeslníci

19. květen 2023

Jako kdyby pan Povondra viděl ve Vltavě pod Vyšehradem prvního mloka. Počet nezaměstnaných se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil na 140 tisíc, přitom začátkem minulého roku jich bylo o 17 tisíc méně. Mlok pod Vyšehradskou skalou znamenal v knize od Karla Čapka, že nebezpeční obojživelníci zlikvidují celou českou kotlinu.

Nárůst počtu nezaměstnaných odhaluje, že se ekonomika dostává do potíží a že se tedy naplní některý z těch armageddonů, o jejichž blízkosti nás průběžně informují ekonomové a vůbec média.

Čtěte také

Pokud by si ovšem člověk chtěl hlouběji prožít nadcházející katastrofu, pak mu další čísla z pracovního trhu už nepomohou. Kromě růstu nezaměstnanosti totiž roste také zaměstnanost. Proti začátku minulého roku přibylo 40 tisíc pracovníků a pár tisíc jich přibylo i proti konci roku 2022, což je samo o sobě neobvyklé, protože na přelomu roku zaměstnanost zpravidla klesá.

Důležitá je však okolnost, že pět milionů a 200 tisíc pracujících je vyšší číslo než počátkem roku 2021 a 2022. Do krizové propasti tedy nepadáme, ale postupně se z ní vracíme k prosperitě. Jako kdyby si pan Povondra pod Vyšehradem náhle uvědomil, že ve vodě to nebyl mlok, ale mnohem sympatičtější sumec.

Co dokážou zlaté české ruce

Samotné nadšení, že se zvětšil počet pracujících, přirozeně dlouho nevydrží, pokud by se náhodou zjistilo, že noví zaměstnanci zabírají neproduktivní místa někde ve veřejném nebo dotačním sektoru.

Čtěte také

To však v současném případě České republiky neplatí. Je pravda, že nejvíc zaměstnanců ubylo v třídě montérů obsluhujících stroje. Protože nezaměstnanost nejvíc vyrostla ve Středočeském a Libereckém kraji, tak se dá usoudit, že se s těžkými časy přece jen úplně nevypořádal klíčový automobilový průmysl.

Na druhé straně nejvíc lidí přibylo ve třídě specialistů, řemeslníků a opravářů. Nářky o tom, že tuzemské řemeslo vymírá a že za chvíli ani nenajdeme člověka, který by dokázal vyměnit kohoutek u vodovodu, tedy mohou aspoň na nějaký čas utichnout. Navíc zmíněné profese specialistů a řemeslníků jsou ilustrací, že po letech krize zase přibývají živnostníci, proti počátku roku 2022 jich Český statistický úřad eviduje 50 tisíc navíc.

Petr Holub

Dohromady to znamená, že tržní prostředí opět začíná fungovat. Sice propouštějí automobilky, které mají na globálním trhu potíže s odbytem, ovšem řada pracovníků začíná iniciativně hledat nové možnosti a to velmi pravděpodobně skončí tím, že se začne rozvíjet nějaké nové slibné odvětví.

Člověk už začal věřit tomu, že po třech těžkých letech to za mnoho nebude stát ani letos a vinou vládních škrtů že může být zle i napřesrok. Je to ovšem účet bez hostinského, tedy bez nových řemeslníků, kteří opět chtějí vyzkoušet, co dokážou zlaté české ruce.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.