Petr Holub: Tři ekonomické požáry, které musí hasit příští vláda

10. říjen 2021

Deficit, inflace, klima. V těchto třech cizích slovech se skrývá program pro příští vládu.

Čtěte také

Voliči řekli dost jasně, kdo by měl vládu vytvořit, tedy tříčlenná koalice SPOLU a vedle ní další koalice Pirátů a Starostů. Z průzkumů rovněž vyplývá, v čem lidé vidí pro tuto vládu hlavní úkoly. Podle Eurobarometru z letošního července je třeba něco dělat se zadlužením státu a vedle toho zastavit zdražování, které právě nabírá obrátky.

Vylepšit stav životního prostředí a zabránit dopadům klimatické změny je proti tomu agenda, která většinu Čechů nezajímá, ovšem v rámci Evropské unie bude stejně nezbytné napřít všechny síly do ekologických projektů. Česko před pár týdny přislíbilo, že se do nich výměnou za evropské dotace pustí.

Předvolební pohádky

Čtěte také

Nejde popřít, že obě vítězné koalice sepsaly pěkné volební programy, kde se píše o nižších daních, podpoře bydlení, vzdělanosti a nových technologií. Pěkně se čtou, jako pěkné pohádky pro klidné večery v rodinném kruhu. V této chvíli ovšem Česko klidná země není, naopak musí překonat problémy, které se dlouho zametaly pod koberec, a tak se zvětšovaly. Příští vláda musí v první řadě hasit požáry.

Třeba úvahy o tom, jak se sníží daně z přidané hodnoty, případně zavedou daňové prázdniny rodinám s dětmi, se poslouchají opravdu dobře, nemají ale valný smysl, když státní rozpočet dospěl ke schodku 350 miliard korun.

Koalice slibují, že se deficit zlikviduje jenom tím, když spolu s ekonomikou poroste výběr daní a trochu se začne šetřit na běžných výdajích. Z pohledu Národní rozpočtové rady to je ovšem iluze. Není divu, že strany před volbami nemluvily o vyšších daních a o škrtání v dávkách, po volbách se do toho ale budou muset pustit.

Povolební realita

Stejně těžko řešitelný je rébus, jak zastavit „Babišovu drahotu“, o které mluvil lídr koalice SPOLU Petr Fiala. Ani k tomu nemá vláda k dispozici mnoho nástrojů, pokud se nepočítá nepopulární šetření na platech všech státních zaměstnanců a přiškrcení dávek. Jako užitečný lék k zastavení cen bytů se nabízí nový stavební zákon, který je ovšem třeba během několika měsíců přepsat.

O tom, že je třeba změnit chování společnosti k přírodě, Čechy dlouho nikdo nepřesvědčoval a nepomohla ani zkušenost s jihomoravským tornádem. Dalo by se říct, že spalováním uhlí a rozvojem příměstských sídlišť se likvidace přírodního prostředí spíše zrychluje, než aby se zpomalila. Změnit to může jenom obsáhlá reforma, která by vytvořila věrohodný plán na podporu čistých zdrojů energie, ochranu zemědělské půdy a omezení výfukových plynů. Česko se k tomu zavázalo v Bruselu, v programech stran ani odcházející vlády ovšem nic takového není.

Petr Holub

Sečteno a podtrženo, tuzemská ekonomika stojí na křižovatce a nová vláda bude muset rychle říct, co s tím. Včera bylo pozdě. 

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.