Kupka (ODS): Podpis memoranda obou koalic nedává Babišovi žádnou možnost vytvořit vládu

10. říjen 2021

Vítězem voleb do sněmovny se stala koalice Spolu, v těsném závěsu za ní skončilo hnutí ANO, na třetím místě se s odstupem umístila dvojkoalice Piráti a Starostů. Posledním subjektem, který se do sněmovny probojoval, je SPD Tomia Okamury. Voliči rozhodli jednoznačně, konstatuje Martin Kupka (ODS). „Podpis memoranda nedává Andreji Babišovi (ANO) žádnou možnost sestavit vládu,“ odkazuje se na dohodu o spolupráci, který už v sobotu večer uzavřely koalice.

I podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) lze z výsledků voleb usuzovat, že příštím prezidentem bude lídr uskupení Spolu Petr Fiala (ODS). Je potřeba umět nejen vyhrávat, ale i prohrávat, prohlašuje. Ihned ale připomíná také to, že při přepočtu mandátů na jednotlivé strany je vítězným subjektem ANO.

Čtěte také

„Prohráli jsme vůči koalicím – jeden proti pěti, to se prostě nedalo uběhat. Vyjednávat ale budeme, máme závazek vůči voličům, kterých je extrémní množství,“ slibuje elektorátu.

Pokud jde o variantu vlády dvou koalic, je Havlíček skeptický: „Vytvořit něco, co je vzdorem, to je jedna věc. Druhá věc je potom v pěti stranách úspěšně vládnout delší období. Nedovedu si představit, že by se v pěti dalo úspěšně dlouhodobě vládnout.“

Vytvořit něco, co je vzdorem, to je jedna věc. Druhá věc je potom v pěti stranách úspěšně vládnout delší období.
Karel Havlíček (za ANO)

Kupka ale odporuje tvrzením, že koalice v předvolebním období ukázaly, že jsou schopné postupovat společně a nacházet shodu. „Ještě před volbami jsme srovnávali, kde se potkáváme. V mnoha technických věcech, které tato země potřebuje, jako je rozvoj dopravní infrastruktury, je úplná shoda. Stejně tak v oblasti dostupného bydlení nebo zpomalení dramatického zadlužování.“

Na prvním místě si uvědomujeme závazek vůči občanům, tvrdí občanský demokrat a ujišťuje, že pozitivní změnu chtějí koalice prosadit i pro ty, kteří volili jinak.

Rozložený tandem Zeman-Babiš

Sociolog a profesor právní filozofie na univerzitě ve velšském Cardiffu Jiří Přibáň je toho názoru, že odbyté volby znamenají rozložení tandemu Andrej Babiš-Miloš Zeman, který doposud mohl torpédovat ústavní procesy v zemi.

Hosty byli:
Martin Kupka (ODS)
Karel Havlíček (ANO)
Jan Farský (STAN)
Radim Fiala (SPD)
Jiří Přibáň, sociolog, profesor právní filozofie na univerzitě v Cardiffu

Přesto obstrukce prezidenta při sestavování vlády ještě mohou vést k ústavní krizi, varuje. Pokud totiž hlava státu, tak jak deklarovala, skutečně znovu pověří skládáním vlády stávajícího premiéra, může nastat situace, kdy kabinet zůstane bez důvěry.

„Což je samozřejmě protiústavní, protože vláda v českém ústavním pořádku musí mít důvěru parlamentu. Do hry by pak musela vstoupit Poslanecká sněmovna a koaliční většina, která by vládě nedovolila vládnout.“

I přesto by ale v řádu měsíců, byť za cenu kompetenčních a ústavních žalob, nakonec musel vykrystalizovat většinový kabinet, tvrdí Přibáň.

Článek 66

Pokud by se ukázalo, že prezident republiky není schopen řádně vykonávat svou funkci, má parlament možnost podle článku 66 Ústavy možnost dočasně převzít jeho pravomoci. „Fakticky by to znamenalo, že premiéra bude jmenovat předseda poslanecké sněmovny.“

Čtěte také

S ohledem na tuto variantu si může chtít většina dvou koalic obsazení sněmovny ohlídat tak, aby předseda vzešel z jejích řad, upozorňuje host Přibáň.

Jan Farský (STAN) nicméně pevně věří, že Miloš Zeman svou roli ustojí, odhlédne od vlastních preferencí a bude jednat v zájmu země a její stability.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.