Petr Holub: ODS a ANO jako dvojčata na radnicích

5. listopad 2018

Komunální koalice jsou takřka ve všech městech domluveny a výsledek je zřetelný. V devíti krajských městech ze třinácti se na vládě dohodli občanští demokraté s podnikatelskou stranou ANO.

Nový model může vést ke stabilizaci politických poměrů ve městech, zároveň však skrývá pro obě strany neformální koalice podstatné riziko.

Jan Vávra: Jak si politické strany rozdělily českou společnost?

Předseda ODS Petr Fiala po druhém kole senátních voleb ve štábu strany v pražské Truhlářské ulici.

Předseda ODS Petr Fiala v euforii nad výsledky ODS napsal, že komunální a hlavně senátní volby rozbily mýtus, že pravo-levé dělení politické scény je zastaralé, a že jsme na prahu soumraku tradičních stran.

Na první pohled to nevypadá, že lídr vládní koalice a opoziční vůdce ze sněmovny k sobě mají tak blízko. V Brně přece domluvy o koalici ztroskotaly a stejně to dopadlo v Jihlavě. Výsledek v hlavním městě skončil tím, že obě strany skončily v opozici.

Pak je ještě případ Českých Budějovic, ten ovšem nezpochybňuje nový obraz politické krajiny, ukazuje ovšem, jak by také mohlo skončit komunální souručenství těch, kdo jsou na republikové úrovni nesmiřitelnými nepřáteli.

ANO a ODS zde vládli v uplynulém volebním období a rády by pokračovaly i nadále. Přišly však ve volbách o koaliční partnery a nedokázaly najít alternativu. Stál proti nim blok alternativních stran v čele s Hnutím Občané pro Budějovice, který nakonec volil menší zlo a jako partnera akceptoval dosavadního primátora ze strany Andreje Babiše.

Jižní Čechy varují

Účinnější byl odpor proti tandemu ANO a ODS v ostatních okresních městech Jihočeského kraje. V pěti z nich jsou starosty představitelé nezávislých hnutí a zjednodušeně by se dalo říci, že stejně jako v Českých Budějovicích obhájili dosavadní vládci radnice.

Jindřich Šídlo: Koalice jako Brno

Jindřich Šídlo

Obrňte se prosím trpělivostí, následující věta je sice sepsána poněkud nesnesitelně šroubovaným úřednickým jazykem, ale její obsah překvapivě říká mnoho zajímavého.

Také v Písku se ODS snažila prosadit v tandemu s ANO, ovšem ani tady se to nezdařilo. Proto skončili občanští demokraté ve všech případech v opozici, ANO se jako jeden z menších partnerů uplatnilo jenom v Prachaticích.

Výjimkou zůstává Jindřichův Hradec, kde volby také vyhrál dosavadní starosta, ten však kandidoval za sociální demokracii, a možná právě proto má potíže, aby koalici sestavil. Samozřejmě proti němu stojí tandem ODS a ANO.

Pro pochopení, co se stalo v jižních Čechách, je nutné se vrátit až do roku 2010, kdy se zdejší občanští demokraté rozpadli. Část jejich členů vytvořila nové subjekty se značnou trvanlivostí.

Lukáš Jelínek: ODS musí pečovat o umírněné voliče

Občanská demokratická strana (ODS)

Komu čest, tomu čest. Deset proměněných šancí z prvního kola udělalo z ODS nezpochybnitelného vítěze letošních senátních voleb.

Řídí dnes Písek a Prachatice a k jejich souputníkům patří i regionální strana Tábor 2020, které má původ v malé liberální ODA. Také ve Strakonicích vládli bývalí občanští demokraté, pak je vystřídala nová místní iniciativa. Šéfem Krumlova je nezávislý Dalibor Carda, bývalý sociální demokrat.

Podstatné však je, že propast mezi věrnými a vzbouřenými občanskými demokraty zůstala a pro obě skupiny dodnes neexistuje kompromis. Babišova strana se přidala na stranu tradičního křídla ODS.

Očividně jde o pragmatickou dohodu, která má strany přivést k moci, vzbuzuje však u ostatních značně negativní reakce. Než s ANO a ODS, to už je lepší se domluvit se sociálními demokraty, jak svědčí příklad čtyř jihočeských okresních měst. Existují i dvě dohody o podpoře s komunisty.

Petr Holub

Jižní Čechy proto varují. Není možné, aby ANO obviňovalo občanské demokraty z korupce a pak se s nimi dohodlo všude, kde je to jen možné. ODS by také neměla tak nápadně dávat najevo, že je připravena za návrat na výsluní zaplatit jakoukoli cenu.

autor: Petr Holub
Spustit audio