Jan Vávra: Jak si politické strany rozdělily českou společnost?

22. říjen 2018

Předseda ODS Petr Fiala v euforii nad výsledky ODS napsal, že komunální a hlavně senátní volby rozbily mýtus, že pravo-levé dělení politické scény je zastaralé, a že jsme na prahu soumraku tradičních stran.

Přes pochopitelnou radost pana předsedy by člověk od uznávaného profesora politologie očekával trochu více racionality. Jednak by - vzhledem ke slabé účasti v senátních volbách - ODS neměla svůj úspěch přeceňovat a vyvozovat z něho dalekosáhlé závěry o proměnách voličských preferencí.

Lukáš Kovanda: Babiš se teď bojí ODS. To ekonomice svědčí

Andrej Babiš

Víkendové volby premiéru Babišovi definitivně otevřely oči. Zatímco totiž poslední dobou úspěšně lovil hlasy v levicovém revíru, tedy v sociální demokracii a u komunistů, vyrostl mu rival v revíru pravicovém.

Především ale výsledky voleb ani v nejmenším nenaznačují, že by se lidé volili na základě tradičního pravo-levého ideologického dělení. Volební výsledky naopak potvrdily obecný posun, který můžeme pozorovat i v jiných evropských zemích, tedy odklon stále větší části voličů od socioekonomických kritérií a příklon ke konfliktu, který lze nazvat kulturní.

Ten má ovšem v našich podmínkách poněkud zvláštní podobu. Andrej Babiš oslovil voliče starší, méně vzdělané a chudší, dále obyvatele sídlišť a oblastí, kde je větší nezaměstnanost, jako je Ústecký a Moravskoslezský kraj. Tito voliči by podle pravo-levého ideologického dělaní měli volit ČSSD a komunisty.

Že volili miliardáře, jehož zájmy i skutky jdou zcela proti jejich zájmům, svědčí o tom, že rozhodující pro ně byla Babišova role spasitele a ochránce před vpádem nepřátelského světa. ODS sice přitáhla větší část vzdělanějších a městských voličů střední třídy, ovšem zejména ve větších městech se o ně musela dělit buď s Piráty nebo s jinými místními liberálnějšími uskupeními.

Role národního spasitele

Nyní je důležité, jakým směrem bude ODS pokračovat. Může udělat stejnou chybu, jakou udělala bavorská CSU, když se pokusila svést na národovecké vlně a kdy se - jako vždy - ukázalo, že nacionálně orientovaní voliči jdou spíše ke kováři než kovaříčkovi, a že tedy volili AfD.

Lukáš Jelínek: ODS musí pečovat o umírněné voliče

Občanská demokratická strana (ODS)

Komu čest, tomu čest. Deset proměněných šancí z prvního kola udělalo z ODS nezpochybnitelného vítěze letošních senátních voleb.

V našich končinách začíná tento elektorát čím dál více obsluhovat Andrej Babiš. Poté, co úspěšně vyluxoval voliče sociální demokracii a komunistům, které ovšem samy začaly voličům vnucovat kulturní konflikt před tím socioekonomickým, kde byli relativně silné, začíná podle všeho luxovat i voliče Tomio Okamurovi. Tomu dochází pára i díky tomu, že jím slibovaní migranti stále nejsou v dohledu. Pak se ale ANO ocitne na hraně svých možností.

Politika ODS, kde stále větší roli hrají poslanci jako je Václav Klaus mladší nebo Jan Skopeček, naznačuje, že pokušení vsadit rovněž na nacionalismus a kulturní dělení je v této straně silnější, než Petrem Fialou vzývaný pravo-levý konflikt. Tím by se ODS ovšem začala přetahovat o stejné voliče s Andrejem Babišem a je otázkou, zda Babiš roli národního spasitele nehraje přece jen lépe.

Jan Vávra

V každém případě se otevírá prostor pro vyloženě liberální strany. Vzhledem k tomu, že značka Zelených je od dob Martina Bursíka zcela zdiskreditovaná, budou z této situace asi nejvíce těžit Piráti, případně jiná uskupení, která dokáží liberální voliče oslovit.

autor: Jan Vávra
Spustit audio