Petr Holec: S nouzovým stavem vláda předvedla aroganci moci. Navíc už podruhé

2. duben 2022

Vláda Petra Fialy má ve sněmovně pohodlnou většinu, a proto bylo předem jasné, že si prodloužení nouzového stavu protlačí i navzdory odporu opozice. Té tak mimořádná schůze sněmovny dopřála jen klasickou mediální slávu, kterou jako vždy naplno využila.

O kakofonii proto určitě nouze nebyla. Ironie je, že úplně nakonec nevyhrála ani vláda.

Čtěte také

Ta má sice svůj nouzový stav, ve skutečnosti ale utrpěla spíš Pyrrhovo vítězství. A vlastně už podruhé v krátké době. Vláda si totiž řekla, že si nouzový stav neprodlouží o obvyklých 30 dnů, napsaných v ústavě, ale rovnou o dva měsíce. A právě to bylo moc nejen na některé ústavní právníky, kteří takovou dobu považují za protiústavní, ale dokonce i na „vládní“ senátory. Znovu se tak opakoval nedávný scénář se schvalováním kontroverzního pandemického zákona.

I ten trhali ústavní právníci a vládě nakonec hodili pod stůl i její vlastní senátoři. „Odůvodnitelné je prodloužit nouzový stav vždy jen o 30 dnů,“ vzkázal nyní vládě předseda ústavní komise Senátu Zdeněk Hraba z vládního STANu. Jeho komise proto vládní návrh zamítla a tím došlo na ironickou situaci: senátní komise vedená členem vládní strany před hlasováním mluvila stejně jako opoziční ANO. I jemu totiž na rozdíl od SPD nevadilo prodloužení nouzového stavu, ale jen jeho bezprecedentní délka.

Politická škoda

Čtěte také

Tím ovšem ironie kolem nenáviděného „nouzáku“ nekončí. Ještě jako „opoblok“ s jeho prodlužováním současná vláda permanentně zatápěla předchozímu kabinetu premiéra Andreje Babiše tak důsledně, že se z něj stal hororový politický strašák. I proto teď vláda, která ho předtím označovala za selhání Babišova kabinetu, radši opakuje, že se nouzový stav netýká Čechů, protože ho potřebuje jen kvůli organizační, materiální a logistické pomoci ukrajinským uprchlíkům.

Jenže to je i není pravda. Ano, málokdo vládu podezřívá, že „nouzák“ opravdu potřebuje jen kvůli válce na Ukrajině. Přesto se samozřejmě právně týká všech Čechů; jde prostě o plošnou a výjimečnou legislativní úpravu, která z vlády dělá minidiktátora. Během nouzového stavu si například může půjčit váš majetek nebo vám omezit podnikání. Ostatně i proto je u nás nouzový stav tak zpolitizovaný už od covidu. 

Čtěte také

A i proto se teď opozici vrací jako zlý bumerang – a to včetně její rétoriky. U současné vlády jen překvapí, že si sama způsobí takovou politickou škodu tím, když si „nouzák“ místo na dalších 30 dnů rovnou prodlouží do konce května s arogantním vysvětlením, že ho na tak dlouho prostě potřebuje. To nejspíš i potřebuje, i o tom málokdo pochybuje. Jenže pak si ho klidně mohla za měsíc zase prodloužit.

Proti 30 dnům by totiž nejspíš křičela jen SPD, ta ovšem proti „nouzáku“ křičí už od covidu. I pak by s ním souhlasili ústavní právníci a zřejmě i ANO a stejně tak i vládní senátoři, kteří teď opozici jen nabili protivládní munici. Když totiž proti vládě pálí jen opozice, je to normální. Jakmile se ale přidají i vládní senátoři a ústavní právníci, tak to politicky hned „smrdí“. Člověk by proto řekl, že se vláda určitě poučila s pandemickým zákonem, kdy to tehdy taky zle schytala ze všech stran. Očividně ne.    

Autor je komentátor serveru Info.cz  

autor: Petr Holec
Spustit audio