Petr Holec: Proč Babiš utekl na sever? Protože je zase o krok napřed

7. srpen 2021

Premiér Andrej Babiš nakonec ve sněmovních volbách kandiduje v Ústeckém kraji, kde vede kandidátku Pirátů i jejich šéf Ivan Bartoš.

Lídr ANO tím znovu ukázal, že ve volbách pořád umí být o krok před soupeři. Právě na Ústecku má totiž hřiště nalajnované přesně podle svých vlastních potřeb. A navíc na něm má i soupeře, kterého potřebuje nejvíc zničit.

Čtěte také

Vlastně jde jen o pokračování jeho nedávné sněmovní palby na takzvaný „Pirátostán“, kterou jasně definoval svého hlavního volebního soupeře. A kterou také zcela otočil předvolební situaci.

Až do té doby byl totiž Babiš v defenzivě kvůli pandemii covidu, poté se ale místo něj jen naopak brání Piráti. A čím víc neobratně utíkají před vlastními výroky, nápady i skutečnými hoaxy, tím víc se k nim i díky médiím jen hlásí.

To ostatně potvrzuje i nedávný zvrat ve volebních preferencích – ANO posílilo a většinou v nich vede, zatímco dlouho „vítězní“ Piráti a STAN v některých průzkumech dokonce padli až na třetí místo.

Osobní souboj

Čtěte také

Přesunem na sever Babiš volby chytře redukuje na svůj osobní souboj s Piráty. V něm mu pomůžou i ti novináři, kteří ho upřímně nenávidí. Přímý volební souboj premiéra Babiše a „presumptivního“ premiéra Bartoše totiž bude nejostřejší i nejosobnější – to média ze všeho nejvíc milují. Bude mu proto náležet jejich největší pozornost.

Babišova kandidatura na Ústecku samozřejmě dává i jinou logiku. V posledních sněmovních volbách tu ANO i bez Babiše v čele kandidátky udělalo svůj nejlepší krajský výsledek (37,5 procenta), zatímco Piráti naopak svůj nejhorší (8,2 procenta). Ústecko prostě lídrovi ANO nahrává socioekonomicky. A navíc jde o kraj, kde tradičně slušně funguje strach z migrace. Ten premiér vrátil do voleb ve zmíněném útoku na koalici Pirátů a STAN.

Lidé tu sami spontánně organizují noční jízdy proti migrantům, takže tu v posledních sněmovních volbách slušně zabodovala i protiimigrační SPD. Toto prostě není kraj nejen pro staré fotky Bartoše s transparenty vítajícími v Česku migranty.

Toto je tradičně kraj děčínského boxera a lídra zdejší kandidátky SPD Jaroslava Foldyny, který se u sebe „doma“ na Piráty taky chystá.

Kdo udává tempo, vyhrává

Babiš navíc ukázal, že umí ve volebních kampaních udávat tempo i směr. Zatímco se Piráti a STAN prozatím „vystříleli“ na jaře, kdy žádné volby nebyly, Babiš jako vždy začal později. A od té doby takticky diktuje předvolební agendu, zatímco obě antibabišovské koalice na něj víceméně jen reagují.

Jenže volby vždycky vyhrávají ti, co v kampaních diktují jejich obsah. Ti, co jen reagují, končí až za nimi. Babišovi ale taky hraje do karet to, že Bartoš dělá v náhlé defenzivě fatální chyby, za které se pak omlouvá.

Naposled to ukázal, když se chlubil, jak se prý v „mladších žácích“ pral se zlatým olympijským judistou Lukášem Krpálkem, aby záhy zjistil, že je o dobrých deset let starší, a nemohli se proto spolu potkat ani v judistickém snu.

Piráti už nějakou dobu připomínají hokejový mančaft, co štědře zapil vítězství v semifinále a do finále se potácí ve zlé kocovině. Babiš to prostě pochopil, a proto si přišel pro Bartoše na sever.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související