Petr Holec: Piráti se potápějí. A parťáci je začínají házet přes palubu

12. září 2021

Nejdřív to byly hlasy z ODS, které začala děsit vláda s Piráty a připouštěly proto „kacířství“ s ANO. To koalice Pirátů s hnutím STAN ještě vedla předvolební průzkumy. Když se v nich ale teď díky pádu Pirátů propadla až na třetí místo, ozvala se přátelská palba na pirátskou loď i z TOP 09. Spolupráci s ANO připustil i starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář. 

„V roce 1948 demokratičtí ministři odešli z většinově komunistické vlády. Komunistům to neosolili, jen vše ztratili. Z mého pohledu není ani teď taktické si zavírat dveře u žádné politické strany, tedy kromě pošuků a extremistů, kteří ve volbách také kandidují,“ řekl Kolář v rozhovoru pro Seznam Zprávy. V něm ANO označil za etablovanou politickou sílu, se kterou je po volbách potřeba počítat – ovšem bez Andreje Babiše v čele.

Čtěte také

Metaforou s rokem 1948 Kolář celkem přesně popsal současnou politickou situaci: karanténou kolem ANO po posledních sněmovních volbách strany opobloku nic moc nedosáhly; ANO nejspíš znovu vyhraje volby, ODS stagnuje a Piráti se v průzkumech potápějí ke svému zhruba jedenáctiprocentnímu volebnímu zisku v roce 2017. Jediný, kdo během posledních čtyř let posílil, je STAN. Ani ten ale poslední dobou vedle oslabujících Pirátů příliš „nevzkvétá“. 

Právě na výrazný pokles Pirátů Kolář reagoval. „Do té povolební matematiky to vnáší úplně jiné počty,“ řekl. Jeho slova samozřejmě hned zkusila naředit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vsadila vše na osobní džihád proti Babišovi; podle ní Kolář spolupráci TOP 09 s ANO s Babišem i bez něj nepřipustil. Jenže tady už nemusíme číst mezi řádky: i Kolář prostě jen zopakoval slova některých předních členů ODS, kteří o vládě s ANO mluví stále častěji.

Tea Party

Čtěte také

Ti o ní začali uvažovat už v době, kdy koalice Pirátů a STAN vedla průzkumy a její volební lídr Ivan Bartoš si hrál na „presumptivního“ premiéra. To proto, že je ještě neděsil pirátský pokles, ale zásadní politické i lidské rozdíly mezi tradiční ODS a revolučními Piráty. A právě ty teď posiluje i sílící frakce ODS pojmenovaná příznačně Tea Party, jejíž konference právě proběhla v Praze.

A na ní zaútočila nejen na Piráty, ale i vlastního partajního šéfa Petra Fialu. Jen to neudělala jmenovitě a přímo, na to její členové zůstávají měsíc před volbami stále příliš loajální k vlastní partaji. Místo palby do vlastního šéfa i parťáků ze SPOLU to udělali politicky, když vyhlásili petici proti zákazu aut se spalovacími motory a taky válku „Zelenému údělu“, který nedávno představila Evropská komise. Ten totiž podle nich ničí páteř českého průmyslu, výrobu aut.

Čtěte také

„Green Deal je realita. Nemá už smysl spekulovat nad tím, jak by to mohlo být jinak,“ řekl o něm Fiala. Ani tady nemusíme číst mezi řádky. Tea Party nepálí jen na vlastního šéfa, jehož se chce zbavit na zimním volebním kongresu ODS. Míří hlavně na Piráty, kteří by „Zelený úděl“ nejradši ještě zpřísnili a všem nařídili elektroauta. Mimo mušku Tea Party ovšem nestojí ani TOP 09, která ve SPOLU pro změnu nejvíc tlačí přijetí eura. 

Všichni teď samozřejmě čekají na výsledek voleb. Pokud ale potvrdí „povolební matematiku“, o které mluví Kolář a kterou naznačují poslední předvolební průzkumy, začne se nejspíš brzy hroutit sen o jednotné antibabišovské frontě. V ní je nejslabším článkem už delší dobu ODS a právě její zimní volební sněm může zásadně změnit povolební situaci. A TOP 09 pak může zůstat ďábelského dilematu vládnutí s ANO ušetřená. Ve vládě s ním ji totiž klidně zastoupí parťáci ze SPOLU.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka