Petr Holec: Piráti kritizují Babiše za populismus. Teď ho sami trumfli

27. srpen 2021

Piráti znovu ukázali, že rádi sdílejí cizí věci. Tak dlouho kritizovali premiéra Andreje Babiše za důchodový populismus, až ho krátce před volbami sami trumfli. „Na konci volebního období bude důchod 18 až 19 tisíc,“ slíbil šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek.

A nejen to. Do svého narychlo spíchnutého „stříbrného“ programu pro seniory Piráti přihodili i jízdu taxíkem a léky z konopí.

Čtěte také

I oni teď prostě zjišťují, že převážně monogenerační a monotematická strana volby nevyhraje, a měsíc a půl před nimi proto zacílili svou restartovanou kampaň na důchodce. Pravda, nejen oni, spolu s nimi na ně míří i koaliční STAN; zvyšování důchodů nad rámec zákona slibuje i místopředsedkyně Starostů Věra Kovářová. Je to samozřejmě ironie: čtyři roky „opoblok“ kritizuje Babiše za zvyšování důchodů nad rámec zákona, a nakonec koalice Pirátů a STAN udělá před volbami úplně to samé. A dokonce důchodcům přihodí ještě víc než premiér.

„Chceme ukázat, že ne všichni senioři podléhají svodům populistických kampaní. Nemusím ani jmenovat, kterých stran se to týká,“ dodala k tomu spoluautorka programu předvolební cesty „Stříbrný šíp“ Lenka Nováková. Ano, teď je fakt těžké říct, kterých stran se to týká. A zvlášť, když Piráti a STAN spolu s vyššími důchody nepředstavili žádnou důchodovou reformu, která by zajistila jejich ekonomickou udržitelnost.

V preferencích na třetím místě

Jejich koalice chce na vyšší důchody vydělat jen bojem proti korupci, růstem ekonomiky a svobodou podnikání, což je jen obyčejná předvolební proklamace bez reálného základu; korupce se totiž nikdy nedá přesně vyčíslit, odhad růstu ekonomiky připomíná předpověď počasí na příští týden a svobodu podnikání do toho v „Pirstanu“ zřejmě přihodili jen proto, že už byli u konce i s předvolební kreativitou, která normálně nezná žádné meze.

Čtěte také

Ostatně i Michálek mluvil o „vygenerování bohatství“ na důchody. A můžeme si být jisti, že vždycky, když bohatství začnou „generovat“ politici, tak se ho nikdy nedočkáme. Bohatství totiž nevygenerujete, stejně jako nevygenerujete úspěšného politického lídra. Co ale Piráti a STAN poslední dobou skutečně generují, to je spíš permanentní zoufalství z jejich předvolební situace, kterou zatím nijak nevylepšil ani zmíněný restart volební kampaně.

Ještě na jaře je předvolební průzkumy pasovaly do role vítěze voleb a jejich volební lídr Ivan Bartoš si proto vážně začal hrát na „presumptivního“ premiéra. Krátce před volbami ale Piráti se Starosty už tři měsíce padají a několik posledních průzkumů volebních preferencí v řadě je sesadilo až na třetí místo. Teď si proto očividně řekli, že si od Babiše vezmou zpátky voliče, kteří se od nich podle analýz vracejí k ANO a taky trojkoalici SPOLU, tvořenou ODS, TOP 09 a lidovci. Šest týdnů před volbami to tedy začíná být skutečná jízda i bez taxíku pro seniory.        

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio