Radko Kubičko: Piráti a STAN na vrcholu úspěchu i potíží

15. srpen 2021

Volební koalice Pirátů a STAN vévodila v první polovině roku průzkumům volebních preferencí, nyní se vedení obou stran zamýšlí, proč v nich zase mírně klesá, a analyzuje případné chyby začátku volební kampaně.

Jedna z opozičních koalic, Piráti a STAN, mohla v poslední době dobře zakusit, jak to na vrcholu fouká. Téměř s třiceti procenty volebních preferencí vystoupala na první místo a předseda silnější Pirátské strany Ivan Bartoš se už začal připravovat na funkci premiéra. A uznal to i ten dosavadní, Andrej Babiš, když se nechal nasadit právě proti němu v Ústeckém kraji, kde má jeho ANO silnou základnu a lokální prohra by byla nepříjemná pro celkové vítězství.

Obavy Pirátů

Čtěte také

Důsledek se ukázal záhy, když se koalice začala zase propadat zpátky a někteří její politikové smutně uznali, že volební preference nad třiceti procenty byly asi nereálné. Navíc jiné průzkumy, monitorující samostatné strany, začaly ukazovat, že silnější v uskupení, Piráti, začínají oslabovat, zatímco mírný, ale vytrvalý je růst hnutí STAN. Začaly prosakovat obavy pirátské základny, jestli nemůže dojít k situaci, kdy silnější zapláče, kroužky na volebních listinách, i když nedoporučené, mohou posunout STAN výše, i když financuje kampaň menší měrou.

Má opoziční volební koalice důvody k nervozitě? Zatím se zdá, že to nejde předpovědět s jistotou. Obě existující opoziční koalice jsou poměrně odvážným experimentem, který sloučil síly proti dosavadnímu hegemonovi české politiky, Andreji Babišovi, jak po tom volali jeho odpůrci. Bloky vznikly dva, i když praktičtější by byl jen jeden, a zúčastněné strany deklarují sice povolební spolupráci, ale také rozchod do vlastních poslaneckých klubů.

Čtěte také

Je otázka, jak tato taktika chytré Horákyně na voliče zapůsobí. Pro něj platí někdy Parkinsonovy zákony, kdy za přesně daných sociologických průzkumů a podmínek chová se, jak ho právě napadne. A je faktem, že spojení může mít svá rizika. Pirátská strana vznikla jako neformální hnutí zdola, původně zaměřené hlavně na bezbřehou internetovou svobodu. Teprve za pochodu se jeho členové učili, co je to vlastně politika. Při těch letech tovaryšských vypustili do mediálního éteru mnoho problematických výroků, které se jim nyní vracejí.

Komunální Starostové

Hnutí STAN vzniklo též zdola, ale vytvořili ho zkušení, profesionální politikové z komunálních funkcí. Těsně před minulými volbami mělo minimální preference a skoro nikdo mu nedával naději, že může překročit pětiprocentní práh. Přesto tak učinilo, právě proto, že neoplývalo sice pevnými stranickými celostátními strukturami, ale na místní úrovni mnoha populárními osobnostmi.

A to je právě ten možný problém, kroužkováním se může mnoho z nich dostat při příznivém výsledku celého uskupení na volitelná místa. Společná identita je přitom malá, původní voliči Pirátů a STAN jsou zcela rozdílní, mohou se sice vzájemně sčítat, ale stejně i odečítat. Už samotná koaliční historie hnutí STAN je pozoruhodná, začínalo s konzervativní TOP 09, pak přešlo k ještě konzervativnější KDU-ČSL, aby nakonec zakotvilo u velmi liberálních Pirátů. Začínalo jako malá strana někde na chvostě, nyní aspiruje na hlavní vládní stranu.

Komentátor Radko Kubičko

Pirátům a STAN nezbývá tedy než svůj experiment dokončit. Může skončit velikým úspěchem, ale i velikou prohrou, obě varianty jsou lehce představitelné. Jako ostatně skoro vždy v politice.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související