Petr Holec: Bude zase všechno všech? Piráti stále nemají jasno o soukromém vlastnictví

17. duben 2021

Piráti se nejmenují po mořských loupežnících náhodou. Jejich krédem je, že internet je jejich moře, a podobně občas přistupují i k soukromému vlastnictví. Od slovenské kapely Elán si proto bez jejího svolení vypůjčili logo pro své silvestrovské video, od Lega známé figurky a od Seznamu design webu.

Teď se šéf jejich buňky v Brandýse nad Labem a tamní zastupitel Patrick Zandl pro změnu rozepsal o zániku vlastnictví.

Čtěte také

Spisovatel a novinář to udělal v článku s titulkem Krize a zánik vlastnictví, který publikoval na svém webu. V něm analyzuje populární fenomén sdílení, který nás stále více odklání od tradičního vlastnictví a jemuž pirátský politik říká „ne-vlastnictví“. Zandl sice upozorňuje, že jde o pouhé konstatování faktu, a ne osobní vyznání, přesto ale končí slovy, že „za situace plné ochrany a mobility dat bude možné z ne-vlastnictví udělat evoluční výhodu digitalizované společnosti“.

Vedení Pirátů by se mělo modlit, aby Zandla nečetli hlavně v ODS, která vede trojkoalici SPOLU – s tou Piráti plánují vládu. Právě někteří její přední politici totiž nyní začali veřejně říkat, že si s Piráty neumějí představit společnou vládní koalici. Třeba poslanec ODS Marek Benda o nich říká, že jsou „zelení, až rudí“ a neuznávají soukromí, zatímco podle poslankyně a pražské starostky ODS Jany Černochové jdou „bolševickým“ směrem. 

Krást se nemá

Nejen ODS například vyděsilo, když Piráti v Praze před časem lidem chtěli doma šmírovat elektroměry, aby odhalili „prázdné“ byty. Za „sdílení“ figurek Lega se Piráti museli známé firmě na základě verdiktu soudu omluvit a za „půjčení“ loga Elánu pro silvestrovskou zdravici svého šéfa Ivana Bartoše jim člen a zakladatel kapely Vašo Patejdl vzkázal, že „krást se prostě nemá“.

Čtěte také

A „výpůjčku“ designu Seznamu pro pirátský web vysvětlil tehdejší místopředseda a současný poslanec a ekonomický expert strany Mikuláš Ferjenčík následovně: „Chceme demonstrovat, že nikdo nemůže mít monopol na rozvržení webu nebo použitou barvu.“ Pirátům jejich pirátství ohledně soukromého vlastnictví dlouho procházelo a pro jejich převážně mladé voliče zvyklé „sdílet“ téměř cokoli samozřejmě může být i atraktivní.

To ale ještě platili za menší, obskurní a monotematickou stranu, která maximálně skončí v opozici. Jenže teď se jejich šéf Bartoš, který si před posledními sněmovními volbami nebyl jistý ani naším členstvím v NATO, vážně připravuje na funkci premiéra. A to už by Piráti měli mít nejen o soukromém vlastnictví jasno, protože patří k pilířům každé demokracie. Ne-vlastnictví, kdy všechno bylo všech a nikoho nic, naopak praktikovali komunisti.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio