Petr Holec: Jestli se v ČSSD stydí za vlastní vládu i stranu, proč by je lidi měli volit?

13. březen 2021

Krátce před volbami se v ČSSD rozmáhá neobvyklý fetiš: stále více členů strany včetně jejích hejtmanů a exministrů se stydí za vlastní vládu i stranu. „Za některé rozhodování vlády se stydím. Stydím se,“ řekl nedávno Seznam Zprávám pardubický hejtman Martin Netolický s tím, že ČSSD by měla z vlády odejít. Proč ne. Proč pak ale mají ČSSD vlastně lidi volit?

Za svou partaj se totiž stydí i její exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten na Twitteru napsal: „Fungování téhle vlády je věc, za kterou se musíme stydět. V souvislosti s epidemií se ukázalo, že vláda není schopná zemi řídit.“ To je jistě originální a zatím i nevyzkoušená volební kampaň – voličům v podstatě říkáte, ať proboha hlavně nevolí vaši stranu, protože není schopná vládnout. Bude proto zajímavé sledovat výsledek ČSSD v říjnových volbách. Něco podobného jsme tu ještě neměli.

Čtěte také

Od zmíněných politiků je to možná i upřímné vyznání. Jenže příliš upřímnosti v politice často škodí a někdy znamená i definitivní konec. A to by mohl být i případ ČSSD, bojující o přežití. Její přední politici se totiž poslední dobou nestydí jen za vlastní vládu, ale i stranu, i když toto zatím ještě neříkají přímo.

A i k nim patří Netolický. I on se v loňských krajských volbách počítal mezi hejtmany ČSSD, kteří radši kandidovali za volební subjekty, kterým v názvu hlavně chyběla čtyři toxická písmena ČSSD.

Podobně teď ostatně o své vlastní straně mluvil v pořadu Českého rozhlasu Interview Plus i první místopředseda ČSSD Roman Onderka. „Předseda Hamáček několikrát upozorňoval na to, že by ČSSD některé věci dělala jinak a byla tvrdší, říkal nepopulární věci,“ řekl. Onderka se sice na rozdíl od Netolického za ČSSD aspoň veřejně nestyděl, i on se ale zkusil distancovat od vlastní vlády. Je to zhruba stejné jako se v cíli běhu distancovat od vlastního výkonu.

Do voleb s upřímností

Čtěte také

Těžko říct, kdo toto politikům v Lidovém domě radí – jestli ještě vůbec někdo. V politice totiž nikdy neplatí žádné kdyby ani svádění věcí na silnějšího vládního partnera. Ano, za své vlastní strany se občas stydí i v jiných partajích, to už k politice holt patří. Jen v ČSSD si ale očividně řekli, že chytnou za srdce voliče tím, když se budou trumfovat, kdo se veřejně stydí víc. Určitě nechytnou.

Pravda, byl to kdysi právě někdejší šéf ČSSD Stanislav Gross, kdo táhl do voleb s upřímností. Ani on to ale nemyslel až tak upřímně jako Netolický a spol. I on věděl, že snad nikdo nevolí stranu, která se za sebe stydí. „Ukazuje se, že to, co vláda dokázala učinit dobrého, bohužel dokáže marketingově perfektně prodat premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO,“ dodal ve zmíněném rozhovoru Onderka. A co taky jiného čeká? Slyšel snad Babiše někdy říct, že se stydí za vlastní vládu i hnutí?

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio