Petr Holec: Je Zeman padouch, nebo hrdina? Jak se to opozici zrovna hodí

11. červenec 2020

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl nepodat správní žalobu proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, protože podle něj nejde o závažný veřejný zájem.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Z opozičního hrdiny, který vloni na podzim obnovil Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, se tak rázem stal padouch. Máloco ukazuje opoziční pokrytectví tak jako právě Zeman.

Čtěte také

Když se to totiž opozici zrovna hodí, klidně nejvyššího žalobce zneužije v rámci svého boje proti Babišovi. No a když zrovna ne, tak ho hodí do stejného pytle s premiérem. „Ve své kariéře jsem udělal mnoho chyb. Jednou z nich bylo, když jsem zvedl ruku pro jmenování Pavla Zemana nejvyšším žalobcem. Jednalo se o nestatečného kariéristu bez dostatečné praxe. Ve skutečnosti za něj řídí systém bývalí úděsní bolševici z vojenské prokuratury. Omlouvám se,“ napsal na twitteru v reakci na Zemanovo rozhodnutí šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

A přidali se i ostatní opoziční politici. Senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht, někdejší Babišův první náměstek na ministerstvu financí, který teď na svého bývalého šéfa podává žaloby a spolu s Transparency International kauzu inicioval, rovnou řekl, že Zeman mluví stejně jako právníci Agrofertu. A jasno má i místopředseda ODS Martin Kupka. Podle něj „současná proměněná situace ukazuje, že Andrej Babiš to má prostě pošéfované“ a „že o tom není žádný spor“. Takže vlastně žádného nejvyššího žalobce ani nepotřebujeme.

Kdo politizuje justici?

Zjevná ironie je, že ještě nedávno stejní opoziční politici dělali ze Zemana protibabišovského mučedníka, který proti premiérovi statečně hájí demokracii. Nejvyšší státní zástupce se navíc stal i jedním ze symbolů chvilkařů. I ti z něj na svých demonstracích udělali hrdinu, který brání údajné politizaci justice. Jenže nyní, když Zeman zrovna nerozhodne proti Babišovi, tak je z něj rázem zbabělý kariérista.

Čtěte také

Opozici nicméně očividně uniká ještě větší ironie: je to totiž právě ona, kdo nyní politizuje justici, když v podstatě supluje nejvyššího státního zástupce. Zeman v tom ale není sám. Nejen Kalousek kdysi chválil současnou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, když ji z funkce nejvyšší státní zástupkyně odvolal expremiér Jiří Paroubek. „Marie Benešová byla nestranická, nezávislá, byl to velmi pevný bod v trestním řádu,“ řekl koncem září 2005 tehdy ještě šéf lidovců Radiožurnálu. Nejen on teď ale o Benešové mluví jako o někom, kdo naši justici ničí.

Vloni opozice ve spolupráci s chvilkaři bez důkazů rozvířila spekulaci, že chce Babiš Zemana odvolat. To se ovšem nestalo a místo odvolání nejvyšší státní žalobce obnovil Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Co kdyby ho ale premiér náhodou odvolal teď? Nejen Kalousek by ho nejspíš musel podpořit, protože kdo by chtěl v demokratické zemi v takhle důležité funkci „nestatečného kariéristu bez dostatečné praxe“, za kterého ve skutečnosti „řídí systém bývalí úděsní bolševici z vojenské prokuratury“?

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio